Hlavní obsah

Divadla online se stávají novodobou tradicí

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z divadelních představení vysílaných online, ať už se jedná o záznamy, nebo živá vystoupení, se už stala nová tradice sdílená mnoha diváky. A tak jako diváci za časů předkoronavirových sledovali data a tituly blížících se premiér, nyní se zajímají o to, co lze během týdne vidět online.

Foto: Ben Orten

Eliška Křenková a Tereza Ramba hrají Amerikánku v online vysílané inscenaci.

Článek

Co do počtu titulů stále vedou záznamy představení, která dnes nabízí už řada divadel. Pražské Divadlo na Vinohradech pro tento týden v programu Hrajeme i v karanténě připravilo záznamy představení Ibsenovy hry Nepřítel lidu s Igorem Barešem v hlavní roli (22. 4.), divadelní adaptaci scénáře k filmu Jana Procházky Ucho (22. 4.), Feydeauovu komedii Když ptáčka lapají (24. 4.) a Langerovu Periferii (25. 4.).

Městské divadlo Brno zařadilo na program aktuálně inscenaci Gogolových Mrtvých duší (22.–24. 4) v hlavní roli s hercem Michalem Isteníkem, který za svůj výkon v roli Čičikova získal Cenu Thálie. Plzeňské Divadlo J. K. Tyla připravilo záznam inscenace Plzeň 1953 inspirované tehdejší měnovou reformou a následnými bouřlivými reakcemi (22.–23. 4.), záznam klasické hry španělského autora Calderona de la Barca Život je sen (24.–26. 4.) a Erbenovy pohádky Živá voda (22. –25. 4.).

Jihočeské divadlo z Českých Budějovic rozjíždí vysílání záznamů svých inscenací na youtubovém kanálu divadla, jako první uvede inscenaci Čechomoří o lásce k moři a snech českého národa (24. 4.).

Amerikánka z O2 areny

Koncertem písní s Terezou Rambou, Eliškou Křenkovou a Petrem Ostrouchovem v pražské O2 areně (23. 4.) odstartuje inscenace Viktora Tauše Amerikánka sérii živých přenosů, konajících se v různém prostoru. V této sérii jsou naplánována i další představení a koncerty umělců, kteří zahrají v neopakovatelných podmínkách jako Amerikánka.

Milovníkům tanečního umění je určen živý stream představení Michala Záhory Generace X z pražského Divadla Ponec (23. 4.) a milovníkům lehké múzy záznam klasické operety rakouského skladatele Richarda Heubergera Ples v opeře v nastudování souboru Národního divadla moravskoslezského z Ostravy (25. 4.). Toto divadlo nabízí i seznámení se svými baletními inscenacemi v zajímavých choreografiích (23. 4.).

Pokračují čtení pro děti i dospělé v podání známých herců. Barbora Hrzánová čte v produkci Divadla Kalich povídku Jaroslava Haška Obsah krvavého románu (26. 4.), v pražském Divadle v Dlouhé čtou herci na pokračování z knihy Aleny Kastnerové O líné babičce (26. 4.), herci libereckého Divadla F. X. Šaldy čtou dospělým na dobrou noc.

Pražské Studio Ypsilon vysílá hravě výukový seriál Škola Ypsilon pro děti, tentokrát budou na programu vyjmenovaná slova po P (22. 4. od 16 hodin). Pokračují i oba živě vytvářené a online vysílané divadelní seriály. Operace Archa libereckého Divadla F. X. Šaldy bude mít už čtvrtý díl (24. 4.), Velmi křehké větve z pražského Činoherního klubu třetí (23. 4.).

Opera i balet

Besedy, talkshow a další formy živých setkání s herci nabízí mimo jiné Klicperovo divadlo v Hradci Králové ve vysílání Podkroví live, pražské Studio DVA, Divadlo v Celetné či Městské divadlo v Mladé Boleslavi.

A rovněž pražské Divadlo Viola, které tento týden zve na besedu ředitele Violy Roberta Tamchyny s herci Jiřím Dvořákem a Jiřím Langmajerem (22. 4.), kteří spolu na jevišti Violy hrají v inscenaci Anděl v modrém, inspirované přátelstvím Jeana Cocteaua a Jeana Maraise, a jednotlivě účinkují i v dalších titulech, takže jistě mají mnoho témat k zajímavému rozhovoru.

Robert Tamchyna je i moderátorem živého vysílání Večera bez líčidel (v rouškách) z jeviště Divadla na Vinohradech, kde bude tentokrát zpovídat herce a manžele Antonii Talackovou a Igora Bareše (23. 4.). Hostem pravidelných talkshow pražského Divadla Ungelt bude tento týden herečka Bára Štěpánová a sexuolog Petr Weiss (23. 4.).

A vybírat lze i z vysílání operních, baletních a činoherních inscenací z řady evropských divadel, a to buď na jejich webových stránkách, anebo prostřednictvím portálů jako Opera Vision či televizního kanálu ČT ART. Na webech divadel lze tento týden vidět například Offenbachovy Hoffmannovy povídky z newyorské Metropolitní opery (22. 4.), Pucciniho Madam Butterfly z Vídeňské státní opery (24. 4.) anebo představení Straussovy opery Žena bez stínu z Bavorské státní opery (25. 4.).

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám