Hlavní obsah

Divadelní Trialog trápí nedostatek peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Na jedenáctém ročníku brněnského divadelní festivalu Trialog, který se uskuteční počátkem února v moravské metropoli, vystoupí pouze soubory z bývalého Československa. Důvod je jediný: nedostatek peněz.

Foto: Václav Reithmaier

Logo hry Bory šumí 21 dní

Článek

 "Na letošní ročník se nám nepodařilo sehnat peníze od sponzorů," uvedl organizátor a umělecký šéf činohry brněnského Mahenova divadla Zbyněk Srba. Pořadatelé přitom chtěli pozvat německé divadelníky a známou ruskou scénu Divadlo na Tagance, ale jediným zahraničním souborem bude Slovenské národní divadlo.

Hosté ze Slovenska

Bratislavští umělci divákům představí například hru Jean-Clauda Grumberga Krejčířky. Ve hře z poválečné Francie, v níž obyčejní lidé řeší své osobní problémy i hodnotí události v Evropě, lidé uvidí známé herecké duo Mariána Labudu a Božidaru Turzonovovou. Inscenace vypovídá o nejednoznačnosti zbabělosti a hrdinství.

Šok z Ostravy

Klasik v pornoshopu od německého autora Petra Turriniho je hrou, s níž se na Trialogu představí ostravské Národní divadlo moravskoslezské. Půjde o českou premiéru. Podle dramaturgyně Kláry Špičkové mohou být diváci šokováni. "Hra je to drsná, popisující různá tabu ve vztahu mezi mužem a ženou," tvrdí. Při přípravě hry asistoval také sexuolog. "Pikantností je, že nákup všech erotických pomůcek rozpočet divadla málem zruinoval," dodala dramaturgyně.

Klasika

Mezi další představená díla patří například Shakespearova dramata Hamlet a Romeo a Julie, s nimiž v Brně vystoupí pražské Národní divadlo. Uvedena i také španělská klasika Krvavá svatba a hra Na dotek od současného britského autora Patricka Marbera.

Tradici festivalu Trialog založily před 11 lety pražské, brněnské a bratislavské národní divadlo, později se k iniciativě připojila také ostravská činohra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám