Hlavní obsah

Divadelní léto pod nebem budiž pochváleno

Právo, Radmila Hrdinová

Ačkoli léto máme spojené s časem dovolených, toulání se přírodou, koupání a slunění, v nabídce letních atrakcí nechybějí ani divadelní zážitky. A to jak ze zavedených divadelních festivalů pod širým nebem, tak i z hradních a zámeckých nádvoří.

Foto: Pavel Hejný

Liška Bystrouška v zámeckém parku v Krumlově je mimořádným zážitkem. Jorge Garza (Lišák) a Lenka Máčiková (Bystrouška).

Článek

K zažitým festivalům patří Letní shakespearovské slavnosti, které již od roku 1998 pravidelně nabízejí představení nesmrtelného alžbětinského dramatika v Praze, Brně, Ostravě i Bratislavě. Letos se hraje osm titulů, novinkou je komedie Dobrý konec všechno spraví v režii J. A. Pitínského, diváci se naopak letos rozloučí s inscenacemi Romeo a Julie a Sen noci svatojánské režisérského dua SKUTR.

Večer s Betty MacDonaldovou či s Feydeauem

„Shakespearovské slavnosti jsou nejnavštěvovanější divadelní prázdninovou akcí. Zahrát si na nich je prestiž i dobrodružství. A setkání se Skutry je vždy ohromný zážitek. Mám na nich rád jejich zaujetí pro věc, nečekaný pohled na situace, obrazivou velkorysost i to, jaký prostor dávají hercům,“ říká představitel Romea, herec Jan Sklenář.

V romantickém zákoutí hradčanského Nového Světa uvádí představení Letní Ungelt. Na repertoáru je letošní novinka, komedie Kdokoli může dělat cokoli podle stejnojmenného románu Betty MacDonaldové s Jitkou Smutnou, Terezou Kostkovou a Mášou Málkovou. Dále se na scéně vystřídá i několik inscenací v hlavní roli s herečkou Simonou Stašovou a další inscenace komorní scény Ungelt.

Pražští diváci si oblíbili i Metropolitní léto hereckých osobností pořádané Studiem DVA na pražském Vyšehradě, a to pro účast hereckých hvězd, jako jsou Ivana Chýlková, Eva Holubová, Karel Roden či Bohumil Klepl. Letošním hitem je Feydeauova komedie Brouk v hlavě v hlavní dvojroli s Filipem Blažkem.

Trvalkou je Rozmarné léto

„Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným,“ říká Antonín Důra z Vančurova Rozmarného léta, bez jehož inscenace v nastudování pražského divadelního souboru Kašpar si už prázdniny po léta neumějí představit diváci Divadla v Celetné, ale ani jihočeského hradu Kašperk, kam se inscenace již řadu let pravidelně vrací. Letos tomu bude tak i ve druhé polovině srpna. A na další tvrzi, ve Vlksicích, zahrají Kašpaři inscenace Shakespearova Richarda III. a letos také semaforské ozvěny Jonáš a ting-tangl.

Tradiční Letní hraní nabídne pražským divákům v srpnu i Divadlo Bez zábradlí. Na repertoáru budou oblíbené profilové tituly celoročního repertoáru – Každý rok ve stejnou dobu, Další roky ve stejnou dobu, Art, Blbec k večeři, Bez roucha či Kvartet.

Pes baskervillský i barokní opera

Kouzlo letních nocí mají představení před Otáčivým hledištěm v zámeckém parku v Českém Krumlově. Umělecké soubory Jihočeského divadla z Českých Budějovic zde nabízejí po celé léto výběr činoherních, operních i baletních představení. Letos je to třeba hororový Dracula či Pes baskervillský, Verdiho romantická opera Trubadúr, půvabná inscenace Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky anebo baletní verze Valmonta. Čerstvou novinkou je i odpolední rodinné představení Ztracený svět, inspirované světem prehistorických dinosaurů.

Divadelní zážitky nabízejí i další hrady a zámky. Na Křivoklátě je to třeba Monteverdiho pozdně renesanční opera Il Ballo delle ingrate (Tanec nevděčnic), nahlédnutí do světa barokní opery zprostředkuje proslulý italský ansámbl Il giardino armonico na závěr Hudebního festivalu Znojmo v jízdárně Louckého kláštera. Scénické provedení oratoria Svár duše s tělem z roku 1600 se bude hrát na nádvoří zámku Holešov. A na nádvoří brněnského Špilberku uvádí operní soubor Janáčkovy opery inscenace oper La traviata a Tosca.

Na vodním hradě Budyně nad Ohří mají diváci možnost vidět muzikál Zvonokosy a Noc na Karlštejně v podání souboru Severočeského divadla z Ústí nad Labem.

Tento klasický muzikál se hraje i na samotném Karlštejně. Letos již naposledy, z důvodů plánované rekonstrukce hradu. Všechna představení až do 18. srpna jsou proto vyprodána.

Jedna noc na Karlštejně je titul původního muzikálu podle Vrchlického hry z pera Zdeňka Bartáka a Petra Markova, který je k vidění v Hluboké nad Vltavou. A řada měst připravuje každoročně na svých náměstích akce typu Léto pod širým nebem. Platí to o Olomouci, Plzni či Liberci.

„Léto budiž pochváleno!“ Šrámkův citát ze hry, která má léto přímo ve svém názvu, tedy lze vztáhnout i na divadelní představení, jichž se letos divákům opět nabízí velká hojnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám