Hlavní obsah

Divadelní kritici oznámili nominace na svou cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo Na Zábradlí a Studio Hrdinů z Prahy, brněnské HaDivadlo a Městské divadlo Kladno mají naději na Cenu divadelní kritiky a tedy i titul Divadlo roku 2014. Vyplývá to z výsledků ankety časopisu Svět a divadlo (SAD), v níž hlasovalo 69 kritiků. Nominace na toto ocenění, které 22 let neslo v názvu jméno Alfréda Radoka, oznámil v Praze šéfredaktor tohoto dvouměsíčníku Karel Král.

Foto: bezruci.cz

Sylvie Krupanská v Petrolejových lampách

Článek

Laureáti budou vyhlášeni 13. března v Divadle Na Zábradlí (DNZ). Tato scéna se objevila ve všech osmi kategoriích, celkem získala dokonce devět nominací.

Nejlepší inscenací roku se mohou stát vesnické drama Maryša Aloise a Viléma Mrštíkových, jak je v HaDivadle nastudoval režisér Lukáš Brutovský, projekt Naivního divadla Liberec autorů Freda Rodriana, Víta Peřiny a kolektivu nazvaný O beránkovi, který spadl z nebe režisérky Michaely Homolové a představení Miloše Orsona Štědroně Velvet Havel v režii Jana Friče v DNZ.

Cenu kritiky za ženský herecký výkon by mohly převzít německá sopranistka Gun-Brit Barkminová za Salome ve stejnojmenné Straussově opeře na jevišti Národního divadla, Sylvie Krupanská, která exceluje v Havlíčkových Petrolejových lampách v ostravském Divadle Petra Bezruče, Marie Spurná v roli Olgy Havlové v inscenaci Velvet Havel v DNZ a Erika Stárková v titulní roli Maryši v HaDivadle.

Z herců mají naději Michal Isteník v roli Čičikova v Mrtvých duších Městského divadla Brno, Miloslav König jako Václav Havel v inscenaci Velvet Havel (DNZ) a Miloslav Maršálek jako Lízal v brněnské Maryše.

Reklama

Výběr článků

Načítám