Hlavní obsah

Dirigent Zdeněk Mácal s FOK zakončili Pražské jaro

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní koncert Pražských symfoniků FOK s dirigentem Zdeňkem Mácalem uzavřel ve Smetanově síni 67. ročník festivalu Pražské jaro. Návštěvníci vyslechli skladby Dvořáka, Janáčka a v Čajkovského houslovém koncertu D dur i Pavla Šporcla jako sólistu. Koncertu předcházela o víkendu ještě další vystoupení, dokládající širokou dramaturgickou nabídku letošního ročníku.

Článek

Obrovskou zábavou bylo setkání dvou swingových kapel ve vyprodané Smetanově síni, kde „zápasili“ Melody Makers Ondřeje Havelky a Bratislava Hot Serenaders Juraje Bartoše. Končilo se až před páteční půlnocí a návštěvníci si rovněž zatančili na parketu.

Sobota patřila ve stejném sále zcela jiné hudbě – provedení Dvořákova Requiem s rozhlasovými symfoniky (SOČR) a zaskakujícím dirigentem Ondrejem Lenárdem.

Zkušený dirigent přinutil orchestr, čtveřici sólistů, z nichž pochvalme zejména Zdeňka Plecha, a Pražský filharmonický sbor k velice důstojnému a působivému výkonu.

Letošní ročník patřil k nejlepším i nejklidnějším v posledních letech. Vyhnuly se mu změny, návštěvnost až na výjimky byla slušná a ve svých vrcholech – recitálu Ivana Moravce, koncertním uvedení Fidelia, hostování ostravské opery se Stravinským či koncertu Varšavské filharmonie – dosáhl světové úrovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám