Hlavní obsah

Dílo dokumentaristky Dagmar Hochové uvidí lidé v Londýně

Právo, kul

Více než 30 černobílých fotografií pořízených českou dokumentaristkou Dagmar Hochovou (1926–2012), zachycujících realitu života v komunistickém Československu, zhlédne britská veřejnost vůbec poprvé. Výstava v londýnské 12 Star Gallery s názvem Pocta Dagmar Hochové trvá od 20. do 29. června a vznikla ve spolupráci Moravské galerie v Brně a Českého centra Londýn, které celou výstavu iniciovalo a zorganizovalo při příležitosti letošních oslav založení Československa a padesátého výročí od událostí Pražského jara 1968.

Foto: Dagmar Hochová

Autorka zaznamenávala i dobu normalizace (1. máj, Praha 1968).

Článek

Dagmar Hochová neměla během svého života příliš možností k vystavení své tvorby. Její jméno se do povědomí širší veřejnosti dostalo po pádu železné opony v roce 1989. Svou pozornost věnovala tématům považovaným do té doby za okrajová, například mentálně postižené děti nebo legionáři. Na jejích snímcích se však často objevují také osobnosti zavrhované tehdejším režimem, Václav Havel, Věra Čáslavská nebo Mikuláš Medek.

Možná i z těchto důvodů bylo jméno autorky až donedávna pro většinu Britů neznámé. Z toho důvodu se Tereza Porybná, ředitelka Českého centra Londýn, rozhodla oslovit Jiřího Pátka z Moravské galerie v Brně s návrhem na uspořádání výstavy. Kromě fotografií běžného života v 50. až 80. letech minulého století budou na výstavě k vidění také snímky nejdůležitějších událostí naší historie, jako byl právě vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa nebo Sametová revoluce.

Vedle Moravské galerie v Brně, která spravuje pozůstalost, je tvorba Hochové zastoupena i v dalších uměleckých institucích v ČR (Národní galerie v Praze, Uměleckoprůmyslové museum). Do londýnské 12 Star Gallery rozhodně nemíří náhodou. Instituce působí pod hlavičkou Evropské unie od roku 2005 a propaguje kreativitu se snahou o zprostředkování „pravdivého pohledu“ v umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám