Hlavní obsah

Detektivka s Trojanem, Reportérka s Bartoškou i Jan Hus

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká televize představila ve středu novinářům hlavní lákadla svého jarního programu. Nechybí napínavé detektivky, drama o investigativní novinařině, reality show ani historické drama o Janu Husovi.

Článek

Česká televize si hodně slibuje od seriálu Vraždy v kruhu podle předlohy Ivy Procházkové, který začne vysílat už během ledna. Detektivka, která se soustředí spíše na psychologii než na akci, by měla zaujmout i hereckými výkony Ivana Trojana, Richarda Krajča, Marka Němce či Hany Vagnerové.

Detektivní zápletku má i třídílná minisérie Případ pro exorcistu o vraždě v kostele, natočená podle podařené knihy Michala Sýkory. V hlavních rolích uvidíme od ledna Kláru Melíškovou, Stanislava Majera, Miroslava Krobota nebo Terezu Voříškovou a Jana Budaře. Režie se ujal netypicky Jan Hřebejk, uznávaný filmový tvůrce.

Foto: ČT

Ivan Trojan v seriálu Vraždy v kruhu

„Televizní tvorbu nám začínají dělat klasičtí filmaři,” poznamenal ředitel programu ČT Milan Fridrich, podle nějž tvůrci oceňují i velkou míru svobody v televizi, a dodal, že je přesvědčen, že ČT jde po správné cestě.

Uvedl také, že filozofií veřejnoprávní televize je vyvážit tvorbu originální a přejatou. „Je to půl na půl. Polovina je naše vlastní autentická výroba a polovina licence nebo inspirace zahraničními formáty. Bereme to nejlepší ze zahraničí,” vysvětlil.

Naděje vzbuzuje minisérie Reportérka, kterou napsal známý novinář Josef Klíma na motivy skutečných událostí. Hlavní hrdinkou je mladá začínající reportérka Hedvika (Tereza Voříšková), která nastoupí ke zkušenému Vlachovi (Jiří Bartoška). Problémy jí bude dělat nejen ambiciózní zástupce šéfredaktora (Jaroslav Plesl).

Foto: Česká televize

Matěj Hádek hraje Jana Husa.

Jan Hus, to je název asi nejodvážnějšího televizního díla této sezóny. Zajímavý a extrémně nekomerční námět je přesně to, co ČT má zpracovávat – bez ohledu na sledovanost. Spisovatelka Eva Kantůrková provede diváky životem Jana Husa, kterého ztvárnil Matěj Hádek, až do Kostnice. Doufejme, že půjde o skutečně moderně pojatý příběh o svědomí jedince a cynismu církevní mašinérie.

Seriál z prostředí koňské farmy Znamení koně 2 s Terezou Voříškovou v hlavní roli bude pokračovat příští rok druhou řadou. Novinkou bude pořad Kousek nebe. Ukáže osudy lidí, kteří se ocitli v kritických životních situacích, ale nevzdali to. Pořadem bude provázet herec a psychoterapeut Pavel Kříž. Na pořad ze sedmdesátých let naváže reality show Zpívá celá rodina, kde si v každém díle zasoutěží tři rodiny a zazpívají zástupci tří generací.

Poněkud nešťastný je název chystané reality show Zlatá mládež a výroky typu „pražská zlatá mládež poznává odvrácenou stranu života” a „pět rozmazlených mladých lidí musí vykonávat náročné profese”, které připomínají padesátá léta minulého století. Ať už bude pořad jakýkoliv, názvem už předem podporuje nejhorší klišé o zkažené mládeži a zbytečně podceňuje inteligenci diváka.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

RECENZE: Vraždy v kruhu

Iva Procházková je autorkou napínavé knížky Vraždy v kruhu/ Muž na dně, ze které volně vychází i televizní seriál, který budeme mít možnost vidět příští rok.

Výběr článků

Načítám