Hlavní obsah

Deska s jedním hitem a deseti bonus tracky

Novinky, Stanislav Dvořák

Američtí indie-rockoví Yeah Yeah Yeahs si pro album Mosquito přichystali pár kytarových nápadů, hodně elektronických efektů a zřejmě i vagón marihuany. Alespoň to tak zní.

Foto: Universal

Deska Mosquito

Článek

Yeah Yeah Yeahs vznikli v New Yorku v roce 2000 kolem výrazné zpěvačky a pianistky Karen O. Debutovali a vzbudili pozornost s albem Fever to Tell, které vyšlo v roce 2003 a bylo nominováno na Grammy. Druhé Show Your Bones (2006) se rovněž dočkalo celkem dobrého přijetí u kritiky a nominace na Grammy. Po It's Blitz! (2009) přicházejí s novinkou Mosquito.

První píseň na albu, Sacrilege, je jasný hit. Chytlavý refrén a svižný rytmus nás dovedou až k mohutnému finále, které připomíná poctivé vintage R & B. Za normální jednoduchou rockovou písničku se dá označit ještě třeba Mosquito. Album se ovšem příliš často propadá do halucinogenních zvuků a ztrácí drajv. Je pěkné, že se skupina snaží znít zajímavě špinavě, „rozhazuje“ zvuk nástrojů do kosmických sfér, všude si nastavuje čtyřnásobné echo a přidává elektronická pípátka, ale to nestačí.

Na albu najdeme několik smutných důkazů, že kapele došly nápady – je to např. zoufale prázdná Subway nebo zkouřený úlet Always (opakování jednoho slova tři minuty? Proč ne!). Zjevně je to celé určeno pro poslech „pod vlivem“, ale co mají dělat ti posluchači, kteří neholdují zelenému listu?

Celkové hodnocení: 55 %

Reklama

Výběr článků

Načítám