Hlavní obsah

Deska plná samorostů. Od Lanďáka ke Špinarové

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Album Solitéři bylo jistě velmi náročným projektem, dalo dohromady mnoho odlišných osobností, hudebníků i nehudebníků. Nemají téměř nic společného - až na to solitérství.

Foto: EMI

Album Solitéři

Článek

Solitér může znamenat osamocený, ale také originální, silný, prostě osobnost. Takoví lidé si dělají věci po svém, i když z toho nekouká zisk či poplácávání po zádech od průměrných. Všichni na této desce mohou říct, že už hodně prožili a něco dokázali (jen David Kraus se tam dostal nějak omylem). Producenti Petr Svoboda a Lucia Gažiová připravili pro své interprety-solitéry nejslavnější světové hity včetně Angie od Rolling Stones, Hallelujah od Leonarda Cohena, Perfect Day od Lou Reeda, Easy od Lionela Richieho či Knockin on Heavens Door od Dylana a dodali jim české texty.

Zkušený náročný posluchač může mít jistý problém, i když ne fatální, s obrovskou provařeností těchto písní. Přece jen se musí sám sebe ptát: skutečně chci slyšet stopadesátou českou coververzi Cohena a Jaggera?

Rozmáchlá Špinarová

Tyhle naštěstí patří k zajímavějším. V sestavě zpěváků-nezpěváků najdeme suverénní Věru Špinarovou, jejíž Book of Love (Kdo zná) je rozmáchle dojemná balada ozdobená smutným otřískaným hlasem, jenž naznačuje a skrývá ohromnou sílu.

Knockin on Heavens Door v podání Pavla Landovského je velmi zvláštní. Lanďák samozřejmě neumí zpívat, spíše chraplavě drnčí. Minimálně pro někoho to má svoje kouzlo. Coververze je v reggae rytmu, což ale není originální, jak by se méně zkušení posluchači mohli domnívat.

Skvělé jsou věci, které zpívá Marta Kubišová svým lehce nakřáplým hlasem. Zajímavě pojal Rogera Waterse Jan Kačer (rovněž nezpívá, recituje). Pavla Forest zase uchopila citlivě i rockersky stounovskou Angie. Velmi dobře. A v závěru pohladí Hutkův Ježíšek.

U samotných textů není třeba váhat. Mají jednoznačně vysokou úroveň - většinu napsal Michael Dejvický, některé Lucia Gažiová či Marek Epstein, a poslouchají se nádherně. Album Solitéři je tak směsí velké zkušenosti, profesionality a pár poněkud bizarních nápadů. A pokud žánr recenze vyžaduje jasné hodnocení bez uhýbání, pak ano, tohle je dobrá česká deska.

Celkové hodnocení: 75 %  

Reklama

Výběr článků

Načítám