Hlavní obsah

Demonstrace proti Babišovi vévodí nominacím na Czech Press Photo

Novinky, Stanislav Dvořák

Nominace na ceny Czech Press Photo vybrala mezinárodní porota z téměř čtyř tisíc přihlášených fotografií 270 autorů. Největší pozornost vyvolávají fotky souvisejí s demonstracemi proti premiérovi Andreji Babišovi a s kauzou Kuciak. Vyhlášena byla také cena Grant Prahy.

Foto: Lukáš Bíba/Economia

Lukáš Bíba zachytil 23. června demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi, největší politickou demonstraci od pádu komunismu.

Článek

Hlavní vítěz, autor fotografie roku, bude vyhlášen v Brožíkově síni pražské Staroměstské radnice 22. listopadu 2019. Od tohoto večera bude také otevřena výstava oceněných a vybraných prací.

Velkou pozornost už teď vzbuzuje snímek Lukáše Bíby, který zachycuje ruku s vlajkou ČR a 250 000 lidí protestujících proti premiérovi Andreji Babišovi na největší politické demonstraci od pádu komunismu v roce 1989, která proběhla v Praze 23. června 2019, či fotka Mateje Kaliny z rekonstrukce vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Na snímku v obklíčení je Miroslav Marček, který se k vraždě přiznal.

Fotografií roku je snímek orangutana s umírajícím mládětem

Kultura

„Děkuji všem účastníkům soutěže. Kvalita zaslaných fotografií byla vysoká, porota měla náročnou práci a zvlášť snímky, které postoupily do posledního kola, bylo těžké porovnávat a vybírat z nich oceněné. Konečná volba vždy záleží na vkusu poroty. Jsem přesvědčená, že výstava jubilejního ročníku soutěže Czech Press Photo bude skvělá,“ řekla Veronika Souralová, ředitelka Czech Press Photo.

Foto: Matej Kalina-News and Media Holding a.s.

Do očí vraha. Rekonstrukce vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Na snímku v obklíčení je Miroslav Marček, který se k vraždě přiznal.

„Zpravodajským kategoriím ve dvacátém pátém ročníku Czech Press Photo dominovala zejména domácí témata z české a slovenské politické scény. Tyto snímky vzbuzovaly diskusi mezi porotci, kteří museli dojít k jednotnému názoru. Díky společné práci všech členů poroty se podařilo sestavit reprezentativní výběr, v němž jsou zastoupeni především fotografové z mediálních domů a agentur,“ dodal předseda poroty Petr Josek.

V porotě zasedli také Pascal Philippe z Francie a ředitel agentury Panos Pictures Adrian Evans z Velké Británie, ze Slovenska přijala pozvání kurátorka Lucia Benická, dále český fotograf Herbert Slavík, zakladatelka Czech Press Photo Daniela Mrázková, ředitel programů World Press Photo David Campbell původem z Austrálie, fotografka Amak Mahmoodianová a fotoeditor Colin Jacobson z Velké Británie. Porota udělila nominace v osmi kategoriích, letos byly sloučeny jednotlivé snímky a série.

Fotografka Veronika Souralová: od mravenců k Czech Press Photo

Styl

Cenu Grant Prahy, což je roční tvůrčí stipendium na dokumentování proměn Prahy, vybral osobně pražský primátor Zdeněk Hřib, který navštívil galerii Czech Photo Centre 11. října. „Soubor fotografií jsem vybral z toho důvodu, že naléhavou a jednoduše uchopitelnou formou zobrazuje odvrácenou tvář turismu v Praze. Turistická lákadla, jejichž snad až záporná estetická a kulturní hodnota hyzdí tvář našeho města, je věc, kterou se z ulic a náměstí snažíme aktivně vymýtit. Proto myslím, že bude dobré, když se tyto fotografie dostanou do širšího povědomí a budou další posilou pro naši snahu. V budoucnosti pak ponesou dokumentární hodnotu,“ řekl Hřib.

Vyhrála série snímků Pražské panoptikum od Jana Rasche, která se zabývá proměnami centra hlavního města. „Samotné centrum se stává panoptikem turistických lákadel. Na jednom místě se potkávají lední medvěd, panda a myšák Mickey. Město tak postupně ztrácí svůj génius loci a stává se popcornovým, instagramovým městem na pozadí pražského ateliéru, který turista zanedlouho vymění za kulisu dalšího města,“ uvedl Rasch.

Ředitelka soutěže Czech Press Photo Veronika Souralová: Nechceme být jen lokální záležitostí

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám