Hlavní obsah

Del Toro soutěží o Lva s pohádkou o vítězství lásky nad strachem

Právo, Iva Přivřelová, Benátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě větší potlesk než dobře přijatá zahajovací komedie Alexandera Payne Zmenšování si od novinářů na 74. benátském filmovém festivalu vysloužila novinka Guillerma Del Tora The Shape of Water (Tvar vody). Mexický režisér se v ní vrátil k žánru a stylu své strašidelné pohádky Faunův labyrint z doby frankistické diktatury.

Foto: Alessando Bianchi, Reuters

Herečka Sally Hawkinsová a režisér Guillermo del Toro v Benátkách.

Článek

Tentokrát se vizuálně vytříbená fantasy odehrává v USA roku 1962. „Ale je to film o dnešku, o dnešních problémech. Když Amerika mluví o tom, jak chce být zase velká, myslí tím USA té doby. Tehdy se věřilo v budoucnost a slib lepších zítřků, jenže také panoval rasismus a sexismus. Navíc onen futurismus mi vždy připadal jako utopie jen pro určitou skupinu lidí. Jako Mexičan vím, jaké to je, když vás mají za odlišného,” vysvětlil režisér.

Hlavní hrdinkou jeho novinky soutěžící o Zlatého lva se tak stala němá dívka Elisa, která se zamiluje do mořského muže. Hraje ji Sally Hawkinsová. „Příběh krásky a zvířete se vypráví ve dvou verzích. Jedna je platonická, druhá naopak strašidelná. Obě ale lžou, život je komplikovanější a zábavnější. Ve své verzi jsem chtěl mít opravdovou ženu, která se stejnou samozřejmostí masturbuje i připravuje snídani,” uvedl Del Toro.

Všem hercům napsal biografie jejich postav, s výjimkou zmíněného ústředního dua. „Se Sally jsme totiž spolupracovali už na scénáři,” vysvětlil filmař.

Magická shoda náhod

„Guillermo je velkorysý, když tohle říká. Je ale pravda, že v době, kdy mi můj agent zavolal, že mě Guillermo chce na tuto roli, jsem si zrovna psala příběh o ženě, která neví, že je mořská panna. Ta shoda náhod mi přišla magická. Naše příběhy se navíc v některých bodech překrývaly,” prozradila britská herečka.

Mořský muž životopis nepotřeboval, protože pro každého ve filmu reprezentuje něco jiného. „Pro Elisu zázrak, že našla spřízněnou duši. Naopak postava Michaela Shannona je moc arogantní na to, aby ho vůbec viděla jako bytost,” uvedl Del Toro.

Hudbu složil Alexandre Desplat, který se na přání režiséra inspiroval mimo jiné dílem Nina Roty. „Snažili jsme se klást důraz na emoce, aniž bychom na ně moc tlačili. Hudba měla do filmu vplouvat jako voda,” zavzpomínal Desplat.

Pohádkový háv nicméně u Del Tora neznamená neškodnou příjemnou podívanou. „Pohádky se považují za něco pro děti, ale ne náhodou vznikaly hlavně za časů hladomorů a válek,” myslí si Del Toro.

Pohádku fantasy tedy vnímá jako politický žánr. „To, že si Elisa vybere lásku místo strachu, je politický akt. Dneska se využívá strach a cynismus, nenosí se být otevřený a upřímný. V lásce je ale největší síla. Beatles a Ježíš se nemohli mýlit,” věří režisér. Jeho krásný vzkaz divákům začnou česká kina promítat v lednu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám