Hlavní obsah

Deborah Tigridová: Otec odešel sám

Novinky, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HÉRICY

Za zvuku Smetanovy symfonické básně Vltava se v úterý v kostele sv. Jenovéfy v malé obci Héricy u Paříže loučili smuteční hosté s legendou českého exilu Pavlem Tigridem. Velmi sympaticky působilo rozloučení dcer Deborah a Chatherine, které se střídaly ve vyznáních.

Foto: Milan Haluška

Prázdninové bruslení

Článek

"Naučil jsi nás trpělivosti při rybolovu, vždy jsi nám říkal: děti, ve všem musí být určitá elegance," říkali. Vzpomínali na pobyt v USA, kde se obě, ještě s bratrem Grégorym, narodily. Při jejich slovech si člověk nemohl nevzpomenout na zásady, jimiž se při jednání s lidmi Pavel Tigrid řídil a které se projevovaly i při jednání s novináři. Otevřenost, konkrétnost, citlivost k řešené situaci.

"Svůj osud jsi dovedl sám do konce s odvahou a odhodláním, odešel jsi sám důstojně, tak jak sis to přál," řekl Deborah, čímž potvrdila slova Václava Havla, který řekl, že Tigrid "odešel jako svobodný muž s mírem v duši."

Již v den pohřbu se objevila spekulace, že Tigrid odešel ze světa dobrovolně.

"Přistěhoval se do naší obce a svůj život zasvětil boji za svobodu a demokracii," řekl ve dvojjazyčné zádušní mši farář Marcel Gigandon. Úctu bývalému ministru kultury české vlády vyjádřil i francouzský ministr pro Frankofonii a spolupráci Pierre-André Wiltzer, který řekl: "Pro Francii je čest, že se tady usadil a žil tu tak vzácný člověk. Jsme na to hrdi."

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Francii zemřel Pavel Tigrid

Ve Francii v neděli zemřel někdejší ministr kultury, spisovatel a novinář Pavel Tigrid. Uvedl to Český rozhlas. Exprezident Václav Havel už údajně zaslal...

Výběr článků

Načítám