Hlavní obsah

David Koller odešel z Lucie

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák, Alex Švamberk
PRAHA

Bubeník a zpěvák David Koller opustil kapelu Lucie. Odcházím ze skupiny z osobních a hudebních důvodů, vysvětlil Koller, který prý nechce svou osobou obtěžovat spoluhráče.

Článek

David Koller informaci Novinkám osobně potvrdil a dodal, že dále se vyjadřovat nebude. Zda to znamená konec skupiny Lucie, není zcela jisté. Zdena Selingerová z firmy Sony BMG sdělila, že se zatím ke Kollerovu odchodu nemůže vyjádřit.

Manažer Lucie Tomáš Hubač, kterého Kollerovo prohlášení překvapilo, řekl, že je to "Davidova svobodná volba" a dodal, že skupina učinila v nedávné době dohodu o plánované pauze. Kollerovi bývalí spoluhráči zatím ještě neměli možnost se sejít a projednat budoucnost kapely. "Podle mého názoru skupina Lucie jistě bude fungovat dál," míní Hubač.

"Jsem nesnesitelný, nadmíru ješitný, neposlouchám, navenek se chovám jinak než uvnitř, mám jiné názory, mám rád jinou hudbu, a to vše jsem se dozvěděl minulý týden," uvedl Koller v krátkém prohlášení zveřejněném na stránkách skupiny.

Důvody svého odchodu nechtěl upřesnit. Koller se účastní řady dalších projektů, působí rovněž jako kapelník vlastního Kollerbandu, s nímž loni vydal album. Letos v září mu jako vůbec první české kapele vyšel duální disk, který na jediném nosiči obsahuje CD i DVD. [celá zpráva] K jeho vydání Kollerband uspořádal turné. Koller se také v říjnu zúčastnil tradičního projektu Pavla Fajta Slet bubeníků, s nímž objel Česko. [celá zpráva]

"S muzikou však určitě neskončí," řekl sochař David Černý, s nímž Koller loni a před dvěma lety zorganizoval koncerty S komunisty se nemluví.

Lucie existuje 19 let

Lucii založili v roce 1986 kytaristé Robert Kodym a P.B.Chovanec. Později se k nim připojil klávesista a skladatel Michal Dvořák a poté i Koller, bývalý bubeník Jasné Páky i řady dalších kapel.

Lucie se stala jednou z nejpopulárnějších domácích kapel, její desky od počátku 90. let vycházely ve statisícových nákladech a kapela vyprodávala velké haly. Vydala celkem deset alb; pravidelně bodovala v anketách Český slavík a Anděl.

Počátkem roku 2003 musel z rozhodnutí spoluhráčů kapelu opustit klávesista Dvořák. [celá zpráva] "Obávám se, že to znamená konec skupiny Lucie," řekl tehdy Dvořák. [celá zpráva]

Po jeho odchodu skupina vydala ještě záznam koncertu se symfonickým orchestrem nazvaný Lucie v opeře a uspořádala turné s hostujícími hudebníky. Naposledy kapela vystoupila před rokem v Londýně.

Anketa

Znamená odchod Davida Kollera konec Lucie?
Ano
92,4 %
Ne
7,6 %
Celkem hlasovalo 3332 čtenářů.

David Koller

Koller prošel před příchodem do Lucie celou řadou skupin. Po začátcích v různých garážových kapelách spoluzakládal legendární Jasnou páku, hrál v kapele 5P Luboše Pospíšila, v SPS Leška Semelky, se skupinou Žentour a Blue Effectem Radima Hladíka.

V roce 1989 si zahrál ve filmu o skupině Pražský výběr, se kterou se předtím zúčastnil rozsáhlého turné. Spolu s Robertem Kodymem se později objevil i ve filmu Jana Svěráka Akumulátor 1.

V roce 1993 vydal sólové album, autorsky i hráčsky se podílel na vzniku projektu Pusa a instrumentálně také na projektu Alias. Produkoval alba skupin Alice, T.M.A., Plexis, sólové album Oskara Petra a Lucie Bílé. Skládá filmovou hudbu.

Reklama

Související články

Lucie o vyhazovu: Byli jsme příliš měkcí

Lucie, nejslavnější česká kapela, se letos otřásla v základech. Zpívající bubeník David Koller, kytarista Robert Kodym a baskytarista P.B.Ch. 21. ledna...

Výběr článků

Načítám