Hlavní obsah

David Gaydečka o koncertu Národ sobě - kultura tobě: Všichni umělci dostali zaplaceno

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do sobotního koncertu Národ sobě – kultura tobě, jenž se konal v pražském Národním divadle, se zapojilo přes 200 umělců. Vystoupili na něm Lucie, Chinaski, Mig 21, Michal Prokop, Vojtěch Dyk, Bára Poláková, Dan Bárta a další. V závěru se online připojila i britská kapela Morcheeba. Jedním z iniciátorů akce a jejím koproducentem byl David Gaydečka.

Foto: ČTK/Michaela Říhová

Na koncertu vystoupili i Dan Bárta a Bára Poláková.

Článek

Jste spokojen s tím, jak akce dopadla?

Jsem nadšený. Naším cílem bylo rozdávat radost a naději, a většina ohlasů, které se ke mně dostávají, je pozitivní, což znamená, že se nám to podařilo. Chápu ale i ty kritické, někdo byl třeba méně nadšený výběrem interpretů. Nicméně koncert domácnosti oživil.

Jak dlouho jste akci chystali?

Byla na to velmi krátká doba, což se za pandemie stává. Reálně jsme ho začali chystat v půlce prosince a první kontakty s někým, kdo se ho zúčastnil jako interpret nebo člen organizačního štábu, nastaly na začátku ledna.

S čím byly největší problémy?

Právě v tom krátkém čase na přípravu, protože nebylo moc možností věci vylepšovat. Dělali jsme kompromisy, ale myslím, že většina rozhodnutí byla dobrá. Samozřejmě někdo, kdo byl ve štábu a věděl, že jsme mohli něco udělat lépe, mohl být zklamaný. Mrzí mě to, ale věřím, že všichni nakonec pochopili, v jaké časové tísni jsme byli.

Foto: Jan Dobrovský /400 ASA

Iniciátoři i koproducenti akce za Metronome Prague Martin Voňka (vlevo) a David Gaydečka.

Jak jste koncert zabezpečili ekonomicky?

Na začátku jsme stáli před rozhodnutím buď připravit menší koncert, anebo najít podporovatele a partnery a zvětšit ho. Nakonec jsme si řekli, že připravíme větší verzi, kterou bychom v případě neúspěšných jednání o finanční podpoře zmenšili.

Jenomže on nám nakonec vyrostl, což se stalo díky rozhodnutí generálního partnera Generali Česká pojišťovna, který už zhruba týden poté, co od nás dostal první dopis s návrhem na spolupráci, zareagoval velice pozitivně.

Stejně tak se zachoval hlavní partner koncertu, Česká spořitelna, jenž se snaží u kulturních aktivit zůstávat i v době pandemie. Bez těchto partnerů bychom v pražském Národním divadle uspořádali menší koncert.

Znamená to tedy, že účinkující dostali honoráře?

Ano, dostali. Už na začátku jsme si řekli, že nemůžeme pořádat koncert, na němž jdou umělci bavit diváky a budou to dělat zdarma. Mnozí jsou v těžké ekonomické situací, někteří v nejtěžší, v jaké kdy byli.

Honoráře byly základní položkou našeho rozpočtu. Všichni dostali zaplaceno. Nebyl to určitě honorář, který by je zachránil, ale peníze si každý odnesl.

Budete v podobných aktivitách v době pandemie pokračovat?

Vymýšlíme další. Nechceme při tom nikoho ohrožovat na zdraví a jsme rádi, když se nám něco podaří uskutečnit, ať už to byla v září série akcí na pražském Výstavišti nazvaná Praha září, nebo sobotní koncert Národ sobě – kultura tobě.

Vyzkoušeli jsme si na nich některé bezpečnostní postupy, takže jsme v tomto ohledu získali zkušenosti, které můžeme využít. Jsme tu od toho, abychom lidi bavili. Kdyby bylo kulturní povznesení v zemi úplně vypnuté, deprese z téhle doby by byla opravdu veliká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám