Hlavní obsah

Dan Buchanan z The Race: Řídíme se instinkty

Právo, Šárka Hellerová

Na festivalu v Trutnově v sobotu vystupují britští The Race. Dan Buchnan zodpověděl Právu pár otázek.

Článek

Hráli jste už někdy v Česku?

Ne, nikdy jsme v Česku nebyli, ani jako turisté. Proto jsme velmi natěšeni.

Pocházíte z Readingu, festivalového města. Jakou má atmosféru v době festivalu?

Ohromnou. Je opravdu velmi příjemná. Během festivalu je centrum města velmi rušné, plné lidí. Pohled na tolik špinavých lidí procházejících se po městě je docela zábavný.

Kolikrát jste na festivalu v Readingu hráli?

Jenom jednou, a bylo to zrovna loni. Byl to skvělý koncert, velmi živý s pořádným kotlem.

Jak o vás referoval po vydání vaší loňské první desky Be Your Alibi britský hudební tisk, který často o úspěchu kapel rozhoduje?

Psali o nás poměrně pozitivně. Často se v článcích objevuje, že máme na anglickou kapelu trochu americký zvuk. To se, myslím, kritikům líbilo. 

Máte nějakou hudební či textovou filozofii?

Neřekl bych. Zakládáme si na tom, že všichni čtyři milujeme tu hudbu, kterou vytváříme. I když má každý rád trochu něco jiného, na naší hudbě se shodneme. Také nechceme dělat příliš okatou muziku, řídíme se instinkty. Fakt je, že bychom zároveň chtěli, aby si nás mohl užít každý.

Čím se podle vás odlišujete od řady podobně znějících kapel ve Velké Británii?

Jak už jsem řekl, zníme dost americky. Máme rádi kapely jako Arcade Fire nebo Kings of Leon, také máme rádi Pixies. Jinak občas jdeme skoro až do country. Vlastně nemáme moc rádi anglické kapely, jsou trochu nudné. Hodně se opakují. Máme rádi, když se někdo liší.

Vystupovali jste už s mnoha britskými hudebnímí hvězdami. Která z nich na vás nejvíc zapůsobila?

Největší dojem na mě osobně udělala kapela Supergrass, hodně nás zaujali i Babyshambles. Všechny kapely, se kterými jsme hráli, byli jiné než my. Nejslavnější byli asi Fun Lovin' Criminals, ale ti se nám moc nelíbí. 

Co od vás můžeme při vystoupení v Trutnově čekat?

Nevím, co je v Čechách zvykem, ale z nás srší hodně energie. Na pódiu je velká spousta energie a jedem bez přestávek nabitý set. V Čechách zazní několik nových písní z připravovaného alba, které jsme ještě nikde jinde nehráli. Takže premiéra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám