Hlavní obsah

Dan Bárta musel turné zrušit kvůli koronaviru, ale desku vydává

Novinky, Stanislav Dvořák

V pátek vychází nové řadové album Dana Bárty & Illustratosphere. Jejich fanoušci si na desku počkali sedm let.

Foto: archiv D. Bárty

Dan Bárta a Illustratosphere

Článek

Deska Kráska a zvířený prach zatím nebude doprovázena koncertním turné.

Obsahuje jedenáct původních písní a celkově třináct tracků vzniklých buď pod bdělým aranžérským dohledem Filipa Jelínka, nebo jako výsledek společného hráčského ohmatávání a napínání základní struktury písně.

„Jedna věc je naše vlastní coververze Oblaka dobra. My jsme ji loni někde na živáku zahráli tak, že Martin Valihora vykopl vlastní groove, a my jsme se toho chytli a udělali nové aranžmá, více organické, bližší jeho naturelu. A Robert Balzar místo baskytary hraje na kontrabas. Takže máme cover své vlastní věci. Živý, hraný dohromady, jako bonus. Zbylé jsou normální autorské kusy, částečně Filipa Jelínka, částečně moje, částečně dohromady. Dvě jsou v angličtině, jedna ve slovenštině, české a slovenské texty jsem psal já a anglické moje žena Alžběta Plívová,” řekl Dan Bárta.

Žánrově obtížně zařaditelná deska s charakteristickým zvukem Illustratosphere – který je nota bene také součástí autorské práce, neboť sound design je dílem kytaristy Miroslava Chyšky – je i přes pestrost jednotlivých aranžmá hutným a soudržným celkem postaveným na smyslu pro kompozici, citlivé interpretaci, kreativitě a síle hráčského umu jednotlivých členů a textech Dana Bárty, které se vyznačují jeho osobitou poetikou.

„Některé kusy jsou intimní až minimalistické, jiné košatější až rozmáchlé. Myslím, že jsme se vystihli zdařile, je to pevné, pěkný tvar, udělali jsme krok správným směrem a jsem si skoro jist, že fanoušky opět potěšíme a nedůvěřivce příjemně překvapíme,” dodal zpěvák.

Led Zeppelin konečně vyhráli. Stairway to Heaven není ukradená

Kultura

Studiová novinka vychází digitálně a na CD a dvojvinylu.

Illustratosphere vznikla na přelomu tisíciletí. První album, Illustratosphere (2000), zaznamenalo solidní úspěch, získalo řadu ocenění a ovlivnilo novou generaci českých a slovenských muzikantů. Následovala další úspěšná studiová alba Entropicture (2003), Animage (2008) a Maratonica (2013). V současné době hraje kapela v sestavě Dan Bárta (zpěv), Filip Jelínek (klávesy), Miroslav Chyška (kytary), Robert Balzar (kontrabas a basová kytara) a Martin Valihora (bicí).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám