Hlavní obsah

Czech Press Photo méně drastické a lidštější

Novinky, Stanislav Dvořák

Staroměstská radnice v Praze hostí od úterý výstavu soutěže Czech Press Photo. Fotografií roku se stal snímek Michala Šuly zachycující konflikt mezi příznivci čínského prezidenta a obhájci lidských práv.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitelka Czech Press Phota Veronika Souralová vítá první návštěvníky výstavy.

Článek

Veronika Souralová, ředitelka Czech Press Phota, uvítala, že všichni účastníci už posílají fotky v digitální podobě: „Dříve byla každá fotka nazvětšovaná od autora, každá byla jiná, teď to je všechno nazvětšované jednotně, nalepené na desku a s rámečkem, takže to vypadá dobře. Teď je to kompaktní výstava.“

„Jsem hodně ráda, že vyhrála právě tato fotka (snímek Michala Šuly), protože tento ročník se vyznačoval tím, že neměl jedno téma. Loňskému ročníku vévodila uprchlická tématika a bylo jasné, nebo hodně pravděpodobné, že vyhraje. Teď jsem byla zvědavá, co porota vybere, protože jedno výrazné téma v tomhle ročníku nebylo. Byly tam protesty proti čínskému prezidentovi, uprchlíci, pařížské teroristické útoky,“ vyjmenovala Souralová.

„Porota se shodla na této fotce a nebyly ani veliké diskuze. Myslím, že ji vybrali dobře. Je to ikonické tím, že tam není obličej. A hlavní je, jak tam padá cedule s nápisem lidská práva. Je to jedna z fotek, která vyprovokuje lidi, aby přemýšleli, co na ní vlastně je, protože to není na první pohled jasné.“

Foto: Michal Šula, Czech Press Photo

Vítězná fotografie Michala Šuly.

Foto: Šimon Pikous, Czech Press Photo

Šimon Pikous, Lukáš Krpálek: Olympijský hrdina.

Letošní výstava je jiná i tím, že je na ní více českých reálií. „Máme víc českých témat, což jsem chtěla,“ potvrdila Souralová. „Jednak jsou tu čeští a slovenští fotografové, kteří fotí dění ve světě, ale myslím si, že když je ta výstava u nás, měla by tam být česká témata. Dříve tam nebyla i z toho důvodu, že porota byla kompletně mezinárodní. A když jsou to třeba Newyorčani, je pro ně české dění regionální, pro ně to není nosné. Dali jsme tam víc Čechů a ti věděli, že ta témata jsou pro nás důležitá. Tak si myslím, že tahle výstava bude lidi hodně bavit.“

Na výstavě je vidět, že fotky jsou nejen více „české“, ale také méně drastické a snad i vtipnější. Vyjadřují drama i radost ze života.

„Já jsem přišla s heslem, že žurnalistická fotografie není jen o tom zobrazovat dramatické události, žurnalisti by měli také zobrazovat to, co je krásné a lidské,“ uzavřela Souralová.

Foto: Petr Horník, Právo

Vítěz soutěže Czech Press Photo 2016 Michal Šula

Soutěž Czech Press Photo byla založena roku 1995. Chce každoročně mapovat prostřednictvím nejlepších fotografií a dokumentárních filmů nejvýznamnější události uplynulého roku napříč celým společenským spektrem, od zpravodajských aktualit přes umění a portréty až po sport a přírodu. O vítězích rozhoduje nezávislá, každoročně obměňovaná odborná mezinárodní porota.

Výstava celkově nabízí zhruba 460 fotografií a videí od 100 autorů, neomezuje se jen na vítězné snímky. Vedle tradičních kategorií, jako jsou například Aktualita a reportáž, Každodenní život či Lidé, o kterých se mluví, byly letos hodnoceny nové kategorie Problémy dnešní doby a Lifestyle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám