Hlavní obsah

Čtvrté „Pražské šortky“ nabídnou erotiku i Oscary

Od 12. do 16. listopadu 2008 proběhne v pražském kině Světozor již čtvrtý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, pořádaný organizátory MFF Karlovy Vary. I letos festival ve třech soutěžních a devíti nesoutěžních sekcích představí výběr toho nejlepšího, co vytvořili mladí talentovaní filmaři v průběhu uplynulého roku po celém světě.

Článek

Zvláštní pozornosti se tentokrát těší teritoria Francie a Argentiny, ženský pohled na erotiku a fenomén psa ve filmu. Chybět ale nebudou ani první filmy dnes již slavných režisérů, filmy oceněné na nejprestižnějších světových festivalech a soutěžích, experimentální filmy a ani exkurz po tvorbě nejmladší generace českých filmařů.

Osmnáct filmů, které tvoří letošní mezinárodní soutěž, bylo vybráno z více než tisíce přihlášených. Deset filmů z Evropy, tři z Oceánie, čtyři ze Severní a jeden z Jižní Ameriky jsou tak trochu cestou kolem světa.

Zajímavostí letošní soutěže je film Eve slavné herečky Natalie Portmanové, která se ovšem představí jako režisérka. Do hlavních rolí obsadila dvě herecké legendy – Lauren Bacallovou a Bena Gazzaru, které oba v minulých letech uvítal jako hosty „mateřský“ Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.

Porota letos udělí Hlavní cenu s bonusem 5000 Euro a dvě zvláštní uznání. Publikum pak bude moci opět napříč všemi sekcemi vybrat film, který získá Cenu diváků.

Sekce Panorama pravidelně nabízí filmy, které uspěly na prestižních festivalech a v hlasováních akademií. Nabízí letošního držitele studentského Oscara, nejlepší evropský krátký film dle Evropské filmové Akademie a filmy oceněné na festivalech v Cannes, v Berlíně a Sundance.

Prní podání Godarda a Lucase

Nejoblíbenější sekcí mezi diváky festivalu se stalo během tří let jednoznačně První podání, které představuje krátkometrážní tvorbu známých režisérů. Letos nabídne možnost zjistit, jak do světa kinematografie vstupovali Jean-Luc Godard, George Lucas, Francois Ozon, Cristian Mungiu nebo Saša Gedeon. I v dalším programu najdeme již „staré známé“. Labo – experiment a nové směry představuje filmy, které vznikly využitím nových technologií nebo neobvyklých postupů. Deset filmů, jež jsou pozvánkou do filmového světa, v němž lze zkusit cokoliv.

Portrét slavných světových festivalů krátkometrážní tvorby se rozšíří díky sekci Světové festivaly – MFKF Clermont-Ferrand. Jeho letošní už 30. ročník nabídl na tři sta filmů, které během devíti dnů shlédlo téměř 140 000 diváků.

Přehledová sekce Českých filmů se stala již tradiční součástí Festivalu krátkých filmů Praha. V letošním roce představí čtyři krátké filmy mladých tvůrců, opět převážně z pražské FAMU. Šest filmů sekce Dětství vypráví o určujících momentech v dětství šesti velkých postav světové kinematografie jako Ingmar Bergman, Alfred Hitchcock, nebo Orson Welles.

Organizátoři očekávají, že velký rozruch by mohl vzbudit komponovaný program SecondSexe: orgasmus na ženský způsob, poprvé uvedený na letošním ročníku mezinárodního festivalu krátkých filmů Circuito Off v Benátkách. Pět filmů přináší pohled na erotiku a pornografii očima žen režisérek.

Reklama

Výběr článků

Načítám