Hlavní obsah

Čtrnáct Hitchcockových filmů vyjde na DVD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolekci čtrnácti celovečerních filmů klasika filmového hororu Alfreda Hitchcocka vydá v říjnu na DVD společnost Universal Pictures. Výběr mapuje tvorbu tohoto věhlasného filmaře od roku 1942 do poloviny 70. let minulého století. Diváci si filmy budou moci koupit buď jednotlivě po 399 korunách či ve dvou sériích sedmi snímků za cenu 1999 korun.

Foto: CEMEX Czech Republic, s. r. o.

Letecký pohled na štěrkopískovnu Náklo.

Článek

Alfred Hitchcock se vypracoval ve 30. letech mezi přední britské režiséry a poté odešel do Hollywoodu, kde od 40. let působil trvale. V roce 1926 točil ještě němý snímek Příšerný host, vzdáleně inspirovaný příběhem Jacka Rozparovače. Protože však neměl dostatek komparsistů, zaskočil sám ve dvou scénách. Od té doby si z toho udělal stálý zvyk a ve svých snímcích se na chvíli objevoval osobně.

Průřez tvorbou uzavírají Ptáci

"Z třiatřiceti celovečerních filmů tohoto mistra temných zákoutí lidské duše obsáhne kolekce téměř polovinu," informovala Kristina Maixnerová z vydavatelské společnosti Universal Pictures.

Kolekce na DVD obsahuje například film z roku 1934 Muž, který věděl příliš mnoho, o šest let mladší protinacisticky zaměřený snímek Zahraniční dopisovatel a film Ani stín podezření z roku 1943. Nechybějí špionážní melodrama Pověstný muž, film Cizinci ve vlaku, na jehož scénáři se podílel Raymond Chandler, a Okno do dvora s Grace Kellyovou.

Z roku 1958 pochází Vertigo, v němž se asi nejvíce ponořil do zkoumání patologie lásky. Následovaly jeho další dva velké filmy Na sever severozápadní linkou a Psycho, kolekce obsahuje i slavné Ptáky z roku 1963.

Snímky doplňují filmy o filmu, obrázky a další bonusy. Například u Psycha, v němž hráli Anthony Perkins a Janet Leightová, jsou to informace o slavné scéně ve sprše. Natáčela se sedm dní ze sedmdesáti kamerových úhlů, a to kvůli pouhým 45 sekundám, v nichž diváci neuvidí ani bodnutí nože, ale pouhé iluze vytvořené při montáži.

Filmy doprovázejí české, maďarské a polské titulky. Anglické jsou určeny i neslyšícím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám