Hlavní obsah

Čtení beletrie zlepšuje vztahy mezi lidmi

Právo, LZ
Londýn

Podle nejnovějšího britského průzkumu napomáhá pravidelná četba beletristických knih rozvoji mezilidských vztahů. Prokazatelně totiž u čtenářů posiluje schopnost empatie.

Foto: Profimedia.cz

Četba posiluje u lidí schopnost empatie.

Článek

Průzkum v Británii provedla společnost Reading Agency a zúčastnilo se ho na čtyři tisíce dospělých. Výsledek ukázal nejen na pozitivní vliv na vztahy mezi lidmi, ale také na terapeutický dopad čtení. Ve věku dospívání navíc pomáhá porozumění mezi jedinci a schopnosti vcítit se do situace druhých.

Pro ty, kdo beletrii věnují čas pravidelně a dlouhodobě, plynou z tohoto koníčku na základě průzkumu i další benefity, jako je méně stresu a nižší pravděpodobnost deprese, vyšší sebevědomí a kvalitnější spánek.

Obdobný výzkum byl podle stanice BBC proveden i v Německu, a to mezi dětmi ve věku sedmi až devíti let, který hledal souvislosti mezi gramotností a schopností emocionálního porozumění.

Dvěma skupinám dětí byly čteny různé knihy, přičemž ty, které byly pod vlivem dětských knih s emocionálním obsahem, pak projevovaly nejen bohatší slovní zásobu, ale především větší schopnost pochopení druhých. U chlapců dokonce vzrostla schopnost odhalit emoce dívek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám