Hlavní obsah

ČT představila sedm projektů. Vedou dokumenty, zábava chybí

Právo, Jana Perglerová

Česká televize představila ve středu sedm nových programových projektů původní tvorby pro vysílání většinou v příštím roce. Reprezentují ji čtyři dokumentární cykly, jeden cyklus televizních filmů, jeden komediální a jeden krimi seriál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Článek

Zajímavé je, že téměř polovina z představených projektů už v ČT dávno „ležela“, některé čtyři až pět let. Neměly prý šanci se u minulého vedení prosadit. Od 1. prosince přišlo do ČT tři sta nových námětů, se kterými se pracuje. Nové typy zábavných pořadů zatím připraveny nejsou. Na podzim se vrátí osvědčená taneční soutěž StarDance s novými prvky a o čtrnáctideníku Karla Gotta se rozhodne teprve po ohlasu zkušebního pořadu.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák uvedl, že tvůrci pořadů představují elitu, schopnou zajistit pestrost výroby. „Pořady by měly mít přesah, který by ji měl odlišit od komerčních televizí a splňovat základní čtyři kritéria – kvalitu, respekt u odborníků i diváků, odvážné náměty a kreativitu (tvořivost)."

Divácky vděčný bude zřejmě komediální seriál z produkce bývalého moderátora hudební Noci s andělem Pavla Anděla a scenáristky Lucie Konečné EnTenTýky, který čekal na realizaci čtyři roky. Jeho ústředním motivem je, jak děti ovlivňují náš život. Uvidíme v něm mj. Jitku Sneiderovou, Filipa Blažka či Petra Čtvrtníčka.

Nevinné lži

Líbit se asi budou i Nevinné lži. Podle kreativní producentky Terezy Vrabelové (za svobodna Kopáčové) jde o cyklus osmi TV filmů zabývajících se současnými životními příběhy. Kopáčová připravovala pro Novu úspěšný divácky cyklus Soukromé pasti, tento nový cyklus chystá v externí producentské firmě, kterou založila se svým manželem. První film cyklu natáčí režisérka Alice Nelis.

Šanci u diváků možná má dvanáct dílů detektivky Cirkus Bukowsky, i když v loňském Souboji seriálů se tento příběh divácky „nechytl“. „Je to originální námět, sám se v něm ztrácím, detektivní zápletka je opravdu zajímavá,“ hodnotil režisér Jan Pachl nové „velmi spektakulární dílo“, jak řekl. Hlavní postavu vytvoří herec Pavel Řezníček.

České století, Český žurnál, Fenomén Underground a Sbohem, Československo jsou názvy vznikajících dokumentárních cyklů. Na Českém století spolupracuje režisér Robert Sedláček s historikem Pavlem Kosatíkem a chtějí v něm představit osm klíčových okamžiků českých dějin prostřednictvím psychologické analýzy a dramatického časového okamžiku např. průběhu noci nebo pár hodin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér Filip Remunda

Scénárista a režisér Filip Remunda spolu s Vítem klusákem stojí za projektem Český žurnál, který bude reflektovat události letošního roku metodou, kterou Remunda a jeho tým realizovali v projektu Český sen (dokument o otevření fiktivního supermarketu). Jejich metodou je provokace. Inspirací budou také novinové titulky a témata, která v médiích nedostala prostor. „Přitažlivá na projektu je odvaha, protože není předem jasné, co se bude natáčet“, komentoval cyklus ředitel ČT Dvořák.

Fenomén Underground spoluautora a režiséra Břetislava Rychlíka prý „ležel“ v ČT pět let. Nyní se bude připravovat 42 dílů. „Toto společenství by si zasloužilo nějaký zajímavý pohled,“ prohlásil Rychlík Autoři hodlají spolupracovat s Ústavem pro studium totalitních režimů.

Dvacátému výročí rozpadu Československa se bude věnovat cyklus Sbohem, Československo. Připravuje ho Čestmír Franěk a řekl o něm, že seriál je postaven na zachycení okamžiků a srovnání pocitů tenkrát, před deseti lety a po dvaceti letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám