Hlavní obsah

ČT odmítla dát informace, hrozí jí pokuta

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Veřejnoprávní Česká televize (ČT) zřejmě bude muset zaplatit pokutu, která může v první fázi činit až sto tisíc korun. S informací přišel server Česká justice.

Foto: Petr Horník, Právo

Pořad České televize Otázky Václava Moravce. Na snímku předseda KSČM Vojtěch Filip, ministr financí Andrej Babiš, moderátor pořadu Václav Moravec, předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Věc dosud není definitivně uzavřena, a proto se k tomu Česká televize nebude vyjadřovat,“ sdělila v pondělí Právu mluvčí České televize Karolína Blinková.

Televize odmítla podle České justice poskytnout informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím, jak jí ve sporu s Unií obhájců v pravomocném rozsudku nařídil Městský soud v Praze. ČT proti tomu podala kasační stížnost, to z ní ale nesnímá povinnost respektovat rozhodnutí soudu.

„Ze strany veřejnoprávní televize jde o ignoraci právních předpisů,“ řekl České justici zástupce Unie Václav Vlk.

Podstatou sporu má být, že se Unie obhájců obrátila se žádostí na televizi, aby jí poskytla informace týkajících se vyváženosti nedělního diskusního pořadu Otázky Václava Moravce. Požadovala informace o složení hostů pořadu v případě, že tématem debaty byly otázky týkající se justice, státního zastupitelství, advokacie, trestního řízení a trestních kauz, a také chtěla vědět údaje o hostech pozvaných do zmíněného pořadu. ČT odmítla takové údaje poskytnout.

„Česká televize jedná plně v souladu s právními předpisy a dělá vše pro to, aby ochránila oprávněné zájmy ČT a principy nezávislé žurnalistiky. Pokud advokát Václav Vlk tvrdí, že ČT ignoruje právní předpisy a jednání České televize je protiprávní, nemá pravdu a Česká televize toto tvrzení odmítá. Exekuční řízení sice bylo zahájeno na návrh advokáta Vlka, nicméně běžný provoz ČT tím není nijak dotčen,“ řekla posléze Právu mluvčí ČT Karolína Blinková

Reklama

Výběr článků

Načítám