Hlavní obsah

Covidem decimované české filmaře má zachránit 127 milionů

Novinky, Stanislav Dvořák

Celkem 127 milionů korun bylo alokováno do mimořádné výzvy Státního fondu kinematografie (SFKMG), která je určená provozovatelům kin, distributorům a produkčním firmám, jejichž činnost byla zasažena omezeními v důsledku pandemie covid-19, informoval ve středu Státní fond kinematografie. Ve chvíli, kdy jsou kina zavřená a řada produkcí byla odložena, hrozí ztráta pracovních míst a rozpad infrastruktury.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Kromě udržení základní filmové infrastruktury a zachování budoucí konkurenceschopnosti českého audiovizuálního průmyslu má výzva za cíl zjistit jeho inovační schopnosti. Data získaná od žadatelů ve výzvě využije SFKMG pro přípravu transformace z filmového na audiovizuální fond. Fond začne přijímat žádosti od čtvrtka 19. listopadu,” vysvětlil Jiří Vaněk ze SFKMG.

„Ve výzvě mohou stejně jako v květnu žádat pouze provozovatelé kin, distributoři a producenti. Uznatelné náklady jsou primárně na kreativní tým, který bude inovace realizovat, dále na nájmy a provozní náklady v případě, že nebyly předmětem podpory jiných vládních podpůrných programů,“ řekla ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Arnold už na kina nespoléhá. Chystá špionský seriál na Netflixu

Film

„Zákon nám neumožňuje plošně podpořit celý sektor audiovize, v současné chvíli je nezbytné udržet a zachovat alespoň základní strukturu filmového průmyslu v ČR. Je to nezbytná podmínka s ohledem na budoucí konkurenceschopnost celého audiovizuálního průmyslu a kreativních průmyslů v České republice obecně, jichž jsou právě produkční a distribuční společnosti tahounem.“

Mimořádnou dotaci ve výši 98 milionů korun schválila vláda ČR na návrh ministra kultury Lubomíra Zaorálka a posléze toto rozpočtové opatření potvrdil rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny PČR.

Film Vyšehrad bude za hranou, televize ho nechtějí

Film

„Jsem rád, že peníze z této výzvy půjdou především kinům, filmovým distributorům a producentům, protože právě kina byla anticovidovými opatřeními postižena podobně jako třeba divadla,” uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Prostředky byly navýšeny o dalších 29 milionů korun získaných změnami v plánované Krátkodobé koncepci na rok 2021.

Reklama

Výběr článků

Načítám