Hlavní obsah

Čórni kachle a práskni rychle do bot

Právo, Jiří P. Kříž

Českou premiéru si odbyla hra Irčana Owena McCaffertyho Práskni do bot v chebském Západočeském divadle. Konečně po dlouhých pěti letech dorazila také do Prahy - a hned do elitního Divadla Na Jezerce, kde z ní další moc dobrou inscenaci spáchal Jan Hřebejk. Jezerka mu sluší. A on jí.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Václav Liška (Volej), Jan Hrušínský (Šulin), Martin Sitta (Drátěnka), Radek Holub (Mudrc)

Článek

Režisér přiznává, že na počeštění příběhu - velice to celku prospělo - spolupracoval se všemi aktéry. Útlocitové se asi zhrozí hned v první epizodě. A nebo již při nahlédnutí do programu. Ta jména! Šulin, Mudrc, Drátěnka, Volej. A ke všemu jsou to obkladači, v originále dlaždiči. To si tedy pište, že pro myšlenku nejdou daleko.

Čtyři v tanku a Shrek

Ti čtyři jsou přísně hierarchizovanou společností. Jedna dvojice obkládá hajzlík, druhá koupelnu. V každé vládne mazák, který řídí nádeníka. Šéf toho všeho, takřečený Shrek, je někde mimo, nejspíš na melouchu. Práce jim jde pěkně od ruky, až na to, že sem tam nějaká včera nalepená kachlička zase odpadne.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Radek Holub (Mudrc), Jan Hrušínský (Šulin), Václav Liška (Volej), Martin Sitta (Drátěnka)

Moc dobře zahrané! Šulin Jan Hrušínský, Mudrc Radek Holub, Drátěnka Martin Sitta a Volej Václav Liška vedou dlaždičské řeči (o babách, o politice, o lazarech - fotbalistech Slávie) a na práci dokážou mistrovsky nesáhnout. Pak ale nezávisle na sobě objeví nevyfakturovanou paletu kachlíků a zrodí se plán, jak ji čórnout.

Nedejme se zmást lexikální maskou inscenace. Z dlaždičského argotu vystupují osudy: nezdary v manželství, živoření bez perspektivy, sociální spirála na cestě proti leninskému vzhůru směrem opačným. Čtyři uzlíky životní zbabranosti nejenom v kapitalismu irském, ale už také v našem vekslácko-mafiánském českém.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Martin Sitta (Drátěnka), Radek Holub (Mudrc)

Konec neprozradím, protože je dobré ten kousek Na Jezerce vidět, ale za salvami veselí a smíchu, které trampoty jiných vyvolávají, se najednou vynoří vykřičník.

Nikdy to nevzdat

Na Jezerku se chodívá za hereckými výkony. Hrušínského Šulin je flegmatik, kterého už v životě nic nemůže překvapit, a přece... Mudrc Holub to má sice v hlavě secvaknuté na přeskáčku, ale zlobit se na něho nemůžete ani za jeho pitomost. Sittova Drátěnka, to je státník, mezi dlaždiči fýrer, zatímco Liškův Volej je bezelstný, protože momentálně zaostalý. Ostatně jako všichni absolventi neúplného vzdělání.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Radek Holub (Mudrc), Jan Hrušínský (Šulin)

Mezi soukromými divadly v Praze zůstává Hrušínského Jezerka oázou nepodpásové tvorby, dobrých režisérských, hudebních a hereckých výkonů. Také proto to nemá vůbec lehké. Dýchá z jejího prostoru ale odhodlání nikdy to nevzdat.

Celkové hodnocení: 80 %

Divadlo Na Jezerce Praha - Owen McCafferty: Práskni do bot

Překlad Hana Pavelková. Režie Jan Hřebejk, scéna Jan Štěpánek, produkce Jan Hrušínský.

Premiéra 7. března 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám