Hlavní obsah

Comeback Saxany po čtyřiceti letech, premiéra má být v září

Novinky, Stanislav Dvořák

Patnáctého září se má do českých kin vrátit Saxana, pohádková postava, která je stará již čtyřicet let. Dodnes oblíbená komedie Dívka na koštěti totiž pochází z roku 1971.

Článek

Jeden z největších klasiků filmové pohádky Václav Vorlíček začal se Saxanou už v roce 2007, ale natáčení se neustále přerušovalo a protahovalo až do roku 2011.

Vorlíček režíroval také původní Saxanu z roku 1971, kterou televize rády reprízují dodnes. Na serveru Československé filmové databáze dosáhla úctyhodného průměrného hodnocení 82 procent.

"Nový český film pro celou rodinu plynule kombinuje hrané scény a skutečné herce s animovanými 3D pohádkovými postavičkami a jejich prostředím a propojuje pohádkový svět s reálným. Ve filmu se objeví hlavní protagonisté z prvního dílu – Petra Černocká a Jan Hrušínský. Na plátně se dále objeví například Petr Nárožný, Jiřina Bohdalová, Naďa Konvalinková, Jiří Lábus, Jiří Somr a  Markéta Hrubešová. Hlavní hrdinkou tu pak bude malá Saxanka, kterou hraje Helenka Nováčková, pro kterou to byla první herecká zkušenost," uvedla Martina Vazačová z firmy SPI.

Saxana je v druhém díle vdaná za Honzu Bláhu (Jan Hrušínský) a má dceru Saxanku (Helenka Nováčková). Bydlí v rodinné vile společně se strýcem  Evženem (Petr Nárožný) a ztřeštěnou tetou Irmou (Jiřina Bohdalová), kteří o minulosti Saxany nic netuší. Prozradí jí neopatrnost a vzpomínky ukryté na půdě. Malá Saxanka pak prostřednictvím kouzelné knížky pronikne do školy čarodějnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám