Hlavní obsah

Clint Eastwood

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Clint Eastwood (31. 5. 1930, San Fransciso) patří k legendám amerického filmu. Prosadil se jak jako herec - především ve westernech Sergia Leoneho a jako Drsný Harry, ale i jako režisér Nesmiřitelných, Madisonských mostů či Tajemné řeky, které přinesla Oscary Seanu Pennovi v hlavní roli i Timu Robbinosvi ve vedlejší.

Foto: Jan Kaše

Žihobce

Článek

Nominace Oscar 2004

  • režie, snímek Milion Dollar Baby
  • herec v hlavní roli, snímek Milion Dollar Baby

Eastwood se stal populárním díky účinkování v sérii westernů Pro hrst dolarů (1964), Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966). V sedmdesátých letech ztvárnil především postavu nekompromisního muže zákona Harry Callahana. Prvním a nejlepším byl Drsný Harry z roku 1971, kdy se Eastwood poprvé postavil za kameru, když režíroval film Zahrajte mi Misty.

Filmům, kde se střetávají zločinci se zákonem byl zpočátku věrný i v této nové roli. Přestože si rozšířil záběr a objevil i v komediích Nikdy neprohrát (1978) a Vždy zvítězit (1980), v osmdesátých letech začala jeho hvězda hasnout. V devadesátých se mu však podařil comeback,. Uspěl jeho autorský western Nesmiřitelní, který mu přinesl Ocsara za režii, když druhého dostal jako nejlepší film (třetí nominaci za výkon v hlavní roli už ve zlatou sošku neproměnil).

O rok později se objevil ve velmi úspěšném thrilleru S nasazením života. Jeho vlastní filmy se však začaly vzdalovat klišé střetů tvrdých mužů zákona s desperáty . Natočil romantické Madisonské mosty (1995) s Meryl Sttreepovou v hlavní roli o lásce vdané ženy k fotografovi, kvůli němuž však rodinu neopustí, nebo pitoreskní obraz amerického jihu v zfilmovaném románu s kriminální zápletkou v Půlnoc v zahradě dobra a zla.

Také úspěšná Tajemná řeka je psychologické drama. Jeho poslední film Million Dollar Baby již říkal řadu cen. Zlatý Glóbus dostali oba představitelé hlavních rolí Hilary Swanková a Clint Eastwood. Eastwoodovi také za film udělilo výroční cenu Sdružení amerických filmových režisérů.

Oscar

  • Nesmiřitelní (1992, nejlepší film a za režii)

Nominace na Oscara

  • Nesmiřitelní (1992, za výkon v hlavní roli)
  • Tajemná řeka (2003, nejlepší film a za režii)

Reklama

Související témata:

Související články

Oscarové Novinky 2004

Výroční ceny americké Akademie filmových umění a věd za rok 2004 jsou minulostí. V kategorii zahraniční film se mezi pětici nominovaných neprobojoval český...

Výběr článků

Načítám