Hlavní obsah

Členové Grateful Dead založili novou kapelu

Právo, jaš

Členové americké kapely Grateful Dead – kytarista Bob Weir a perkusionisté Mickey Hart a Bill Kreutzmann – se spojili s hudebníky Johnem Mayerem, Oteilem Burbridgem z The Allman Brothers Band a Jeffem Chimentem z formace RatDog a vytvořili novou skupinu Dead & Company.

Foto: ČTK

Americká skupina Grateful Dead na pódiu v roce 2002

Článek

První vystoupení čeká novou formaci 31. října v newyorské Madison Square Garden, kde Grateful Dead hráli už mnohokrát. Na vzniku uskupení Dead & Company má podle slov Weira velké zásluhy také John Mayer, který se pro projekt mimořádně nadchl.

Grateful Dead oslavili letos v červenci padesáté výročí založení a současně definitivně ukončili činnost. Od 3. do 5. července odehráli poslední tři koncerty v rámci série Fare Thee Well na stadiónu Soldier Field v americkém Chicagu, kde 9. července 1995 s formací naposledy vystoupil již zesnulý zpěvák a kytarista Jerry Garcia. Na každou show se přišlo podívat na 70 tisíc fanoušků.

Na scéně byli Bob Weir, Phil Lesh a Bill Kreutzmann, tři zakládající členové kapely, a také bubeník Mickey Hart, který se přidal v roce 1967. Na koncertech jim sekundovali Trey Anastasio, Bruce Hornsby i Jeff Chimenti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám