Hlavní obsah

Činoherní klub musel stáhnout inscenaci. Nemá herce s africkými kořeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský Činoherní klub musel pozastavit uvádění inscenace hry britského autora Martina McDonagha Ujetá ruka. Není totiž momentálně schopen dostát podmínce, aby herec hrající roli Tobyho byl „potomkem černošských Afričanů nebo černošských obyvatel Karibiku“. Podmínka se objevila ve smlouvě na prodloužení práv k uvádění hry.

Foto: Činoherní klub

Inscenace Ujetá ruka v Činoherním klubu. V popředí Ondřej Sokol v roli Tobyho. Za ním zleva Markéta Stehlíková (Marylin), Martin Finger (Mervyn) a Marek Taclík (Carmichael).

Článek

„Přestože tomuto požadavku ze strany autora rozumíme, trvání na něm v našich končinách a našem kontextu a nadto v divadle – umění, jehož estetika prostředí i postavy představuje, hraje, nikoli jimi skutečně je – nechápeme,“ uvedlo divadlo v rámci vysvětlení k pozastavení inscenace.

Představení mělo v Činoherním klubu premiéru v roce 2010 v režii Ondřeje Sokola. Ten je podepsán rovněž pod překladem textu a ztvárnil i roli Tobyho.

„Původně v naší inscenaci hrál Tobyho Domingos Correia, který nyní působí v diplomatických službách v zahraničí,“ připomnělo divadlo důvody režisérova zapojení na jevišti.

Divadla mohou hrát. Některá ale ruší představení kvůli covidu

Domácí

Jelikož Činoherní klub není momentálně schopen splnit smluvní podmínky vycházející z licence, byla představení v prosinci a lednu zrušena.

„Věříme, že se opravdu jedná o pozastavení a nikoli stažení inscenace z repertoáru a že se nám podaří najít vhodného herce, nebo se domluvit s agenturou zastupující autora na možném řešení,“ věří Činoherní klub.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám