Hlavní obsah

Číňané odřízli internetový obchod, Sting a Alanis Morissette provokovali

Novinky, Stanislav Dvořák

Seznam umělců, kteří "zlobí" čínskou vládu se opět rozšířil. Podle informací amerického magazínu RollingStone to odnesl i známý hudební server iTunes. Vláda ho zablokovala, protože prodával písničky o Tibetu např. od Stinga a Alanis Morissette.

Článek

Dobročinné album Songs for Tibet bylo zamýšleno jako podpora Dalajlamovi a to Čína neunesla. Protože známý obchod iTunes nemůže donutit k jeho odstranění, zakázala k němu přístup.

Poslední kapkou bylo podle RollingStonu to, že si písničky pro Tibet mělo stáhnout i několik desítek atletů, kteří nyní v Číně pobývají na olympiádě. V čínských internetových diskuzích se prý objevily nenávistné příspěvky, vyzývající nejen k bojkotu internetového obchodu, ale i k zákazu vstupu do Číny pro umělce, kteří se na projektu podíleli.

Na černé listině i Moby a Ben Harper

Mezi hudebníky, kteří čínskou vládu rozzlobili, patří kromě Stinga a Alanis Morissette i John Mayer, Regina Spektor, Moby, Dave Matthews a Tim Reynolds, Suzanne Vega, Garbage, Jackson Browne, Ben Harper či Rupert Hine.

Čínští cenzoři kontrolují seznamy písní pro každý koncert západní kapely v zemi. Dokonce i legendární Rolling Stones museli v roce 2006 vypustit pět skladeb, které se komunistickým úřadům zdály moc pobuřující.

Číňané mají zájem o západní kulturu, ale vláda koncerty často nepovolí, zejména po incidentu, kdy zpěvačka Björk vyzvala před kamerami tisíce občanů, aby skandovali "Tibet, Tibet".

V červenci Čína přitvrdila - až do skončení olympijských her žádné koncerty západních hvězd nebudou. Podle RollingStonu musely být odloženy koncerty Avril Lavigne nebo Good Charlotte a velký popový festival v Pekingu byl pro jistotu úplně zrušen.

Reklama

Výběr článků

Načítám