Hlavní obsah

Čína natočí vysokorozpočtový film o filozofu Konfuciovi

Právo, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O plné rehabilitaci starověkého čínského filozofa Konfucia (551–479 př. n. l.) – odsuzovaného kdysi Mao Ce-tungem jako feudálního myslitele – už není pochyb. Čína o něm k říjnovému 60. výročí založení lidového režimu natočí vysokorozpočtový film, do jehož hlavní role obsadí Chow Yun-Fata.

Foto: archiv, Právo

Čínský filozof Konfucius byl odsuzován Mao Ce-tungem coby feudální myslitel.

Článek

Herec Chow Yun-Fat je hvězdou výbušných hongkongských gangsterek a hercem z filmu Tygr a drak,  jenž byl odměněn Oskarem za nejlepší zahraniční snímek roku 2000.

Na velkofilm padne 22 miliónů dolarů (453 miliónů korun) a natočí jej pekingská společnosti Tati Cinema a státní společnost China Film Group. Na kasovní trhák je zaděláno.

Konfucius po staletí platil za mudrce, který zformuloval systém vlády a společnosti založený na harmonii a respektování sociálního pořádku. To bylo ovšem za Maa s jeho teorií permanentního třídního boje nepřijatelné: rudí gardisté vzali proto Konfuciovy památníky ztečí.

Hnutí Fa-lunkung je pro vládu stále nepřijatelné

V posledních letech se ale karta obrátila. Po zavedení Tengova státního kapitalismu v roce 1979 byl maoismus odložen. Střídaly jej obdiv k penězům a různá myšlenková hnutí. Některá, jako například kacířské hnutí Fa-lunkung, jsou pro vládu ale nepřijatelná. Návrat ke Konfuciovi přišel proto jako na zavolanou.

Když se Chu Ťin-Tchao ujal v roce 2003 role prezidenta, začal hovořit o budování harmonické společnosti. Tezi, kterou funkcionáři paradoxně často používají i jako argument k potírání nesouhlasu.

Citáty z Konfucia zahajovaly olympiádu v Pekingu

Popularita Mistra mezitím sílí. Natolik, že citáty z Konfucia tvořily i klíčovou část okázalého zahájení srpnové olympiády v Pekingu. Vláda také investuje do zakládání Konfuciových institutů podporujících v zahraničí (ve stylu Goethova institutu či Britské rady) čínský jazyk a kulturu. První vznikl v roce 2004 a v září 2007 se připojilo i Česko: při Univerzitě Palackého v Olomouci vznikla Konfuciova akademie.

Daniel Bell, expert na konfuciánství, podle listu The Scotsman označuje za klíčové, jakým způsobem se státem podporované projekty, konkrétně i nový film, rozhodnou vylíčit starého myslitele.

Některé části jeho učení se totiž nemusí krýt s kontrolními instinkty Pekingu. Jak Bell, profesor filozofie na Pekingské univerzitě, upozorňuje, Konfucius „věřil v morální povinnost intelektuálů promlouvat proti nespravedlnosti“.

Reklama

Související články

Akční hrdina Tygra a draka bude Konfuciem

Kariéra Chow Yun Fata, který se původně proslavil v oblasti hongkongských akčních řežeb, nabírá stále zajímavější směr. Třiapadesátiletý herec po roli ve filmu...

Výběr článků

Načítám