Hlavní obsah

Chystá se filmová parodie Babičky Boženy Němcové

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Babička Boženy Němcové se dočkala již mnoha parodií, ale celovečerní film tu ještě nebyl. Skupina nadšenců ho letos natočila s minimálními náklady na digitální kameru a premiéra se plánuje na podzim.

Článek

V nové Babičce se dozvíme, že Božena Němcová napsala svůj román z komerčních důvodů a v původní verzi byla babička muž. Na Staré Bělidlo přijede jakýsi Mareš, soused pravé babičky, a získá si přízeň rodiny Proškovic i samotné kněžny Zaháňské. Pak ale přijede pravá babička a dojde k odhalení. Vydavateli se však tento příběh nelíbí, tak ho úplně přepíše a původní příběh Němcové se ztrácí.

Celý projekt zjevně vychází z tradice cimrmanovské mystifikace. Parodie Babičky ale není novým nápadem, známé jsou i velmi staré pokusy. Jednu hodně ostrou verzi napsal už Jaroslav Vrchlický a známá je také Babička po pitvě od Karla Hynka. Existuje i divadelní hra, která si utahuje z díla naší nejslavnější spisovatelky.

Na stránkách babickafilm.cz tvůrci popisují trnitou cestu, která vedla k natočení amatérského filmu. Nehrají v něm slavní herci, zhruba 30 důležitých a 50 komparzních rolí dostali ochotníci. Podařilo se zajistit i kočár s koňmi, slepice, cvičené psy a regiment vojáků.

Černobíle a šumící mono

"Pochopitelně takto rozměrný příběh by si zasloužil zpracování na filmový pás, bohužel zde naše amatérské hrdinství končí u dvířek HD kamery Sony, kterou jsem vyhrál kdysi v Karlových Varech pod podmínkou, že budu točit dokud se sama nezastaví. Počáteční obrazové zkoušky ukázaly, že barva rozhodně musí pryč. I když v nově zřízeném fundusu Blues filmu se nachází na sto dobových kostýmů o nějakém kolorovaném ladění nemůže být řeč," vysvětlil černobílé pojetí filmu režisér Petr Vaněk.

Jeho snahou bylo, aby film vypadal co nejvíce staře a konzervativně. Proto našroubovali kameru na stativ a pomocí divadelních světel dosáhli ostrých stínů jako ze starých filmů. V rámci mystifikace prý bude i zvuk retro, zřejmě šumící mono.

V těchto dnech má proběhnout natáčení hudby s Pražským filmovým symfonickým orchestrem a budou se dodělávat digitální efekty. Premiéra je plánována na podzim 2009 do Kouřimi. Výdělek bude věnován na podporu místního skanzenu.

Na internetu tvůrci naznačili i polovážnou vizi toho, jak se bude projekt vyvíjet. "Film bude zařazen do běžné distribuce kin v ČR a cizojazyčné verze budou exportovány do zahraničí, zejména do zemí, kde Babička existuje v podvědomí místního obyvatelstva. Po ochabnutí diváckého zájmu v kinech bude film nabídnut televizním stanicím a po prvním a druhém odvysílání (pravděpodobně na Silvestra 2011) proběhne ještě distribuce DVD v přílohách časopisů. V roce 2012 se pak objeví ke stažení na internetu, zřejmě zdarma." Ve skutečnosti se filmy většinou objeví na internetu několik dní před premiérou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám