Hlavní obsah

Chystá se film o Baťovi i o roce 1968 z pohledu okupanta

Novinky, Stanislav Dvořák

Na akci East Doc Platform (3. – 9. března v Praze) se prezentují projekty a ukázky z nových dokumentárních filmů. V posledních letech roste počet mezinárodně atraktivních filmů od českých tvůrců, případně koproducentů.

Foto: Státní okresní archiv Zlín

Jan Antonín Baťa na palubě svého letadla

Článek

V sekci Czech Docs... Coming Soon tvůrci prezentují témata a první ukázky z filmů. O prvním českém „globálním kapitalistovi“ točí slovenský režisér a producent Peter Kerekes film Baťa, první globalista.

Můj neznámý vojín režisérky Anny Kryvenko je dokumentární film vytvořený z archivních materiálů z okupace Československa armádami Varšavského paktu v roce 1968, který je vyprávěn z perspektivy okupanta.

Foto: ČTK

Sovětské tanky na Václavském náměstí v srpnu 1968.

Příběhy z Kibery Martina Páva sledují silné postavy a drsné podmínky největšího afrického slumu v Nairobi, zatímco Ve jménu Alláha (režie Francesco Montagner) ukazuje bosenskou vesnici, kam proniká ISIS.

Režiséři budou mít šanci oslovit na přehlídce zástupce festivalů a sales agenty. Letošní novinkou je soutěž krátkometrážních filmů. S novým pojetím přichází třeba interaktivní webový dokument Zapomenutá válka režiséra Zdeňka Chaloupky. Ukazuje realitu území u frontové linie na východní Ukrajině z pohledu místních. Divák si sám vybere, přes kterou postavu a kde bude zažívat dopady války.

Reklama

Výběr článků

Načítám