Hlavní obsah

Chystá se festival v Kopřivnici, který uctí skladatele Zdeňka Petra. Aerovka Jazz Fest poprvé

Právo, Luďa Razimová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohodová písnička Červená aerovka, jejíž melodii napsal Zdeněk Petr na text Zbyňka Vavřína v roce 1959 a jako interpret ji v roce 1960 proslavil v rádiu i na vinylové desce herec a šansoniér Rudolf Pellar spolu s orchestrem Karla Vlacha, dala název novému hudebnímu festivalu. K poctě skladatele se chystá na 15. až 17. října v jeho rodišti, Kopřivnici.

Foto: archiv

Zdeněk Petr na začátku devadesátých let při komponování doma u klavíru.

Článek

Aerovka Jazz Fest aneb jazzový festival Zdeňka Petra se měl poprvé konat už loni na podzim, ale pandemie jej odložila.

Účast na letošním prvním ročníku potvrdili Laco Deczi, Emil Viklický, Beata Hlavenková & Oskar Török, David Dorůžka, Zabelov Group, Plástev, Haus Band a swingovou tančírnu rozjede domácí Swingalia. Viklický kromě koncertování povede také workshop Jak na jazzové improvizace pro předem registrované zájemce, kteří si pokud možno přivezou vlastní přenosné nástroje.

Účinkující a hudbymilovné publikum budou hostit sály Katolického domu v Kopřivnici provozovaného spolkem Katolická beseda se stodvanáctiletou tradicí, násilně přerušenou jen v době obou okupací.

Aerovka Jazz Fest svou dramaturgií propojuje světy tradičního, experimentálního a moderního jazzu. Zdeňku Petrovi (1919–1994) by i tím jistě konvenoval. Ač skládal, režíroval a aranžoval hudbu nejrůznějších žánrů, duší byl jazzman. A rád objevoval nové cesty. Už jako gymnazista obdivoval Ježka, Voskovce a Wericha, s V+W pak po válce spolupracoval.

S nápadem uspořádat Zdeňku Petrovi festival přišel kontrabasista pražského Orchestru Ježkovy stopy Lukáš Jadrníček. „Sám jsem byl před časem překvapen, kolik z těch nám dobře známých melodií, které si spojujeme spíš s jejich interprety, složil právě Zdeněk Petr. Zároveň jsem si uvědomil, že ani v jeho i mé rodné Kopřivnici není nic, na rozdíl od jiných slavných kopřivnických rodáků Emila Zátopka či malíře Zdeňka Buriana, co by ho a jeho dílo veřejnosti připomínalo,“ řekl.

Písnička v éteru

Na novém festivalu, který v názvu nese jméno konkurenční automobilové značky, než kterou Kopřivnice proslula, sice možná Červená aerovka ani nezazní, ale vydavatelé se k ní stejně jako k dalšímu Petrovu hitu Písni pro Kristinku vracejí i v posledním dvacetiletí na nejrůznějších průřezových albech. Jsou jimi to supraphonské z roku 2016 Legendární československé šlágry či České hity 50. a 60. let a další. Nemohla chybět ani na profilovém albu Rudolfa Pellara Písně, jehož vydání se interpret, který hitu Červená aerovka vdechl život, dočkal teprve jako osmdesátník, v roce 2004.

Naopak na profilovou desku skladatele Zdeňka Petra, kterou v roce 1976 vydal Panton, nazpíval Červenou aerovku se svěžím výrazem Václav Neckář. Nahráli ji také Oldřich Kaiser nebo Banjo Band Ivana Mládka.

Znovu jsme si ji připomněli například v roce 2004 (a 2011), když se v jednom z dílů cyklu Mistři českého animovaného filmu na ČT2 objevila jako předchůdce filmových televizních písniček a dnešních hudebních videoklipů ve formě krátkého animovaného filmu z roku 1960 v režii Eduarda Hofmana, na námět Ludvíka Ráži, ilustrována veselými obrázky Jiřího Wintera Neprakty.

A v jiném provedení pak letos na jaře, když ČT art reprízovala záznam živého koncertu ze Semaforu Neřež a Marie Rottrová z prosince 2006. Na něm Aerovka zazněla v podání folkové skupiny Neřež, která vznikla v roce 1997 kolem písničkářského dua Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský (oba známí zejména ze skupiny Nerez se Zuzanou Navarovou).

Skupina Neřež ji také natočila jako půvabný videoklip ve studiu první české hudební televizní stanice Óčko v roce 2006. Aerovku zařadila i na jedno ze svých alb v roce 2008 a vedle své autorské tvorby ji často i nyní hrává a zpívá pro potěchu a dobrou náladu svého publika na svých koncertech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám