Hlavní obsah

Chystá se dražba obrazů Františka Muziky

Právo, Peter Kováč

Aukční síň Dorotheum bude v Praze v sobotu 21. září dražit kolekci obrazů českého surrealistického malíře Františka Muziky (1900 až 1974), která zůstala v roce 1972 v západním Německu po výstavě v Galerii Baukunst v Kolíně nad Rýnem.

Foto: Právo - Milan Malíček

František Muzika: Tři velké larvy III v modré

Článek

Hans Gerling, který chod této galerie zaštiťoval, a jeho žena Irene, která se starala o její výstavní činnost, byli Muzikou natolik okouzleni, že si zakoupili dvanáct z jeho jednašedesáti vystavených obrazů.

Celá kolekce se po jednačtyřiceti letech vrací zpět do České republiky. Její současní majitelé totiž usoudili, že nejlépe se Muzika prodá právě v Praze, kde je dostatek bohatých sběratelů lačnících po surrealistických obrazech.

Veřejnost může Muzikovy obrazy z let 1948 až 1972 spatřit na předaukční výstavě, která je od čtvrtka otevřena v Galerii České spořitelny v centru Prahy.

Pražské Dorotheum se málokdy může pochlubit takovou kolekcí, jakou se mu nyní podařilo do podzimní dražby získat. Vyvolávací ceny Muzikových obrazů jsou stanoveny v rozmezí od 200 tisíc do 1,2 miliónu korun, a očekává se, že tu padne světový rekord za dílo tohoto významného českého malíře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám