Hlavní obsah

Chci hudbou uzdravovat, říká zpívající lékárnice Iyeoka

Novinky, Tomáš Reiner
Ostrava

Iyeoka se pohybuje na pomezí soulu, blues, R&B i gospelu a hudbu propojuje s poezií. Své původní povolání lékárnice nezapře - svým uměním, ale i prostřednictvím spousty dalších aktivit, chce lidi uzdravovat a činit šťastnými. Kromě toho, že si v projevu nezadá nic se zpěvačkami zvučnějších jmen, to energická Američanka nigerijského původu myslí vážně. Póza je jí cizí, jak se mohlo v sobotu přesvědčit i roztančené publikum na Colours of Ostrava.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Iyeoka

Článek

Komponujete a píšete hudební texty, ale také poezii. Jde vůbec poezie do hudby?

Naprosto. Jdou spolu ruku v ruce, jsou v souladu. Myslím, že jsou tepem života.

Poezii také učíte. To se dá učit?

Vyučování miluji. Vážně věřím, že v každém dřímá básník, mám to vyzkoušené. V mých workshopech lidé zprvu říkají: netuším, jak se to dělá, a nakonec napíší překrásnou báseň. Takže vím, že básníkem může být každý.

Vy jste ale vystudovala farmacii a pracovala jako lékárnice.

Je to tak. Vystudovala jsem v roce 1999 a lékárnicí byla dalších šest let. Pak jsem si řekla, jestli to chci takto dál dělat, a odpověď zněla ne. O zdravé kondici ale zpívám, to je můj záměr.

Proto jste změnila kariéru?

Uvědomila jsem si, že mám možnost obracet se tak k více lidem. Také jsem si přála napsat pro lidstvo tisíc manter – písní, modliteb, které mají tu moc proměňovat. A tak jsem je začala psát, vkládat je do svých písní, zapamatovávat si je a jejich prostřednictvím meditovat. A pak jsem o nich začala učit a ptát se lidí na jejich mantru. Naše nynější turné je takové utváření globální sítě.

Vaše rodina pochází z Nigérie, z níž chodí spousta špatných zpráv – o masakrech a únosech dětí vedených sektou Boko Haram, o poškozeném životním prostředí v důsledku těžby ropy. Jezdíváte tam?

Ano, často. Jsme ze státu Edo s hlavním městem Beninem. Působím v nadaci, která sídlí v Nigérii i v USA. Vytváříme most, který může pomoct chudým vesnickým lidem v odlehlých oblastech.

Patřím také k organizaci TED (Technology, Entertainment, Design), která se snaží iniciovat nové myšlenky a šířit je. Účastním se jejich konferencí, které mají vždy nějaké téma, takže je to pro mě báječná tribuna pro moji tvorbu.

Zdá se, že víte, co chcete. Čeho byste chtěla dosáhnout v příštích, řekněme, deseti letech?

Ráda bych formálně spojila svou hudbu s léčitelstvím. Právě pracuji na získání certifikátu, který mi umožní působit jako regulační specialistka ve farmacii, a také bych chtěla učit lékárníky širšímu pohledu na jejich práci. A oslovit další lidi v publiku.

Reklama

Související témata:

Související články

MGMT se utápějí v psychedelii

První velkou hvězdou festivalu Colours of Ostrava byli ve čtvrtek američtí neopsychedelici MGMT, jejichž tvorba evokovala začátky Davida Bowieho nebo Pink...

Výběr článků

Načítám