Hlavní obsah

Chceme peníze za svoji práci. Bitva muzikantů se streamovacími službami vrcholí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Washingtonu se sešlo tento týden k protestním vystoupením několik amerických muzikantů, aby upozornili politiky, že je streamovací služby podle jejich názoru okrádají. Ty ale chtějí platit ještě méně.

Foto: Právo

Otevřený dopis proti zákonu podepsala také Rihanna.

Článek

V těchto dnech se bude opět projednávat nový zákon, tzv. Internet Radio Fairness Act. Ten se zamlouvá internetovým firmám, jako je Pandora, které mají pocit, že autorům platí za streamování hudby hodně. Umělci mají naopak pocit, že nedostávají prakticky nic a ještě se to zhorší.

Umělci vystoupili před washingtonskou budovou, které se říká Rayburn House Office. Např. Linda Perry zazpívala svůj hit Beautiful (proslavený Christinou Aguilerou) a řekla: "Pandora chce vydělat ještě více peněz na věci, kterou jsme vytvořili my."

Internetový gigant má asi 60 miliónů posluchačů měsíčně, podobných firem je ale více. Republikán Jason Chaffetz chce ještě snížit poplatky autorům, protože internetové rádio prý má být tahounem hudebního trhu, zatímco teď jen tak přežívá. Demokrat John Conyers z Michiganu ale tvrdí, že to úplně připraví umělce o férovou tržní cenu jejich práce.

Otevřený dopis proti zákonu podepsalo více než sto slavných umělců včetně Billyho Joela, Rihanny, Katy Perry a dalších. Někteří autoři písní tvrdí, že jejich tvorbu si posluchači na Pandoře pustili 33 miliónkrát a dostali jen 600 dolarů.

"To je šílené," řekla autorka a producentka Kara DioGuardi magazínu Rolling Stone. "Nemůžete nechat autory platit za to, aby fungoval váš obchodní model. Musíte to přepracovat."

Televize platí ještě méně

Pandora oponuje, že poplatky jsou až moc velké ve srovnání s tím, co platí běžná FM rádia a televize. Šéf firmy Joseph Kennedy prohlásil, že autorům a vydavatelstvím zaplatí tento rok 250 miliónů dolarů, což je více než 50% veškerých příjmů. Satelitní rádia přitom platí asi 7,5% a hudební televize asi 15%.

Nový zákon by podle něj jen napravil to, čemu říká "chybný proces". "Jde o reálné peníze pro umělce, má to smysl. Já věřím, že internetové rádio, když bude naprosto neomezené, totálně nahradí FM rádia."

Někteří muzikanti Pandoru podporují, ale jde jen o neznámé umělce, kteří dobře vědí, že je pro ně nejlepší všechno dát zadarmo na internet a proslavit se.

Patrick Laird z kapely Break of Reality se pochlubil, že jejich digitální prodeje vzrostly letos o 290%, když je Pandora přidala do playlistu. Následně mohou hodně vydělat na koncertech. Jenže to slavné autory a zpěváky nezajímá, na koncertech vydělají i bez Pandory.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám