Hlavní obsah

Charismatický David Garrett diváky ohromil a sklidil potlesk vestoje

Právo, Tereza Frýdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

David Garrett, vlastním jménem David Christian Bongartz, se řadí mezi nejznámější houslisty současnosti a v úterý večer vystoupil v pražské O2 areně. Bylo to krásné představení, během něhož dokázal, že jeho interpretace známých skladeb nejsou pouhou replikou a oslovuje jimi široké spektrum publika.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Garrett v Praze.

Článek

Devětatřicetiletý rodák z Německa okouzloval svým talentem již od dětství. Byly mu čtyři roky, když vzal housle poprvé do ruky, a od té doby je už v podstatě nepustil. V sedmi letech měl první koncert a ve třinácti podepsal smlouvu s prestižním hudebním vydavatelstvím Deutsche Grammophon.

V České republice vystoupil letos podruhé. Poprvé se u nás představil v roce 2015, kdy zahrál jako hostující hvězda na koncertu České filharmonie. Celosvětové turné Unlimited vzniklo jako oslava deseti let profesionálního působení Garretta na hudební scéně. Jeho program kopíruje obsah jeho posledního, v pořadí jedenáctého alba.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Garrett diváky v Praze nadchl.

Na pódium nedorazil Garrett sám, a jak se později ukázalo, každý z jeho pětičlenné kapely byl důležitým prvkem a na tento fakt opakovaně upozorňoval. Repertoár vystoupení byl založen na umělcových nejlepších nahrávkách. Ať už interpretoval rockové klasiky Stairway to Heaven, Smells Like Teen Spirit či Eye of the Tiger, nebo populární hity z posledních let, vždy se jednalo o impozantní hudební zážitek.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Garrett si koncert užíval.

Veškerým skladbám jako by dával kus sebe, a přestože hlavní tóny melodií byly známé, v jeho podání dostaly zcela nový rozměr. Koncept show byl skromný, decentní a hezky korespondoval s linoucími se zvuky houslí. Navíc se Garrett stará o to, aby se publikum v průběhu večera nenudilo. Zatímco jeho ruce kmitaly smyčci, párkrát prošel vedle sedících fanoušků, mezi skladbami s nimi komunikoval a píseň Ain´t No Sunshine zahrál na pódiu pro malou holčičku z publika.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Garrett v Praze.

Zároveň nezapomněl připomínat skladby z období klasicismu. Zazněla například Air od Johanna Christiana Bacha či část Páté symfonie od Ludwiga vana Beethovena.

Téměř dvou a půlhodinový koncert byl zakončen ovacemi publika. A přestože spousta houslových virtuosů jistojistě pro koncertování ve velkých sportovních halách příliš pochopení nemá, Garrettovu repertoáru takový prostor sluší.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám