Hlavní obsah

Chalupeckého cenu dostala dvojice tvůrců

Právo, ČTK, far
Praha
Aktualizováno

Cenu Jindřicha Chalupeckého dostala dvojice tvůrců Vasil Artamonov a Alexey Klyuykov. Významné ocenění určené umělcům do 35 let převzali v úterý večer v pražském Centru současného umění DOX.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Laureáti Ceny Jindřicha Chalupeckého: Vasil Artamonov (vpravo) a Alexey Klyuykov.

Článek

Artamonov a Klyuykov se prosadili v konkurenci 80 přihlášených umělců, mezi finalisty byli dále vybráni David Böhm a Jiří Franta, Václav Magid, Jakub Matuška a Alice Nikitinová.

Třicetiletý Artamonov a sedmadvacetiletý Klyuykov se narodili v Rusku, ale od dětství žijí v České republice. Mezi finalisty byli vybráni pro "konzistentní kvalitu jejich díla, které zahrnuje širokou škálu médií od performancí, instalací, malířství, sochařství až k sociálním projektům".

Autoři ke své instalaci říkají: „Celé to stojí na velkých sošných objektech, které jsou přivezeny z areálu bývalé Poldovky, kde ležely pod širým nebem asi deset let. Jsou to modely na odlívání forem kovových částí strojů." Doplnili je nástěnnými malbami a projekcemi.

Společnost Jindřicha Chalupeckého, která cenu uděluje, založili před dvěma desítkami let Theodor Pištěk, Václav Havel a Jiří Kolář. Výstava finalistů i dvacítky dosavadních laureátů je v pražském Centru současného umění DOX k vidění do 17. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám