Hlavní obsah

Čestné Oscary dostanou Spike Lee i Gena Rowlandsová

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér a herec Spike Lee a herečka Gena Rowlandsová letos obdrží čestné ceny od akademie, která uděluje Oscary. Ocenění není součástí hlavního oscarového večera.

Foto: Home Box Office

Režisér Spike Lee (ze seriálu Hurikán Katrina)

Článek

Předání čestných Oscarů proběhne 14. listopadu. Současně si převezme cenu za humanitární úsilí (Jean Hersholt Humanitarian Award) herečka Debbie Reynoldsová.

„Výbor je pyšný, že může letos vyjádřit uznání za jejich pozoruhodný přínos. Oslavíme jejich úspěchy s vědomím, že práce, kterou odvedli - s vášní, oddaností a touhou něco zlepšit - také obohatí budoucí generace,” řekla prezidentka akademie Cheryl Boone Isaacsová.

Foto: Universal

Gena Rowlandsová ve filmu Klíč

K nejslavnějším dílům černošského režiséra, scenáristy a herce Spika Lee patří filmy Jednej správně, Malcolm X, Tropická horečka, Hra se smrtí či Neviditelné děti.

Pětaosmdesátiletá herečka Gena Rowlandsová natočila od padesátých let obrovské množství filmů a seriálů. Vyniká mezi nimi třeba Žena pod vlivem a Gloria - za oba snímky byla nominována na Oscara. Naposledy jste ji mohli vidět ve sci-fi Parts per Billion v roce 2014. Jejím manželem býval známý režisér John Cassavetes.

Herečka Debbie Reynoldsová dostane cenu hlavně za práci v organizaci Thalians, která pomáhá duševně nemocným.

Reklama

Výběr článků

Načítám