Hlavní obsah

Český školák uspěl v Hollywoodu s filmem Vycpaná duše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátký film čtrnáctiletého pražského školáka Jana Karla Pavlíka Vycpaná duše zvítězil v jedné z hlavních soutěžních kategorií mezinárodního studentského filmového festivalu v Hollywoodu. Krátký surrealistický příběh získal cenu pro nejlepší cizojazyčný horor, oznámila Dana Homolková z okruhu přátel mladého filmaře. Pavlík v USA cenu přebíral osobně.

Foto: Profimedia.cz

Hollywood

Článek

„Když jsem uslyšel své jméno, zalilo mě nepopsatelné štěstí. V úspěch jsem velmi doufal i přesto, že mi všichni říkali, ať raději nic neočekávám,” popsal amatérský filmař první okamžiky poté, co ve své kategorii porazil dalších osm uchazečů. Na přehlídce soutěžilo 74 mladých filmařů z celého světa. V Hollywoodu se sešli začínající tvůrci například z Izraele, Rakouska, Španělska či Spojených států amerických.

Film Vycpaná duše se skládá z mnoha poetických a víceznačných scén, popsat děj snímku není jednoduché ani pro samotného režiséra. „Ve filmu jsem ponechal určitý nezmapovaný prostor, který umožňuje různá tlumočení a vysvětlení,” řekl Pavlík, který je žákem osmé třídy Fakultní základní školy v Umělecké ulici.

Desetiminutový snímek přišel vítěze na 5000 korun, částku zaplatil z rodinného rozpočtu. Film získal nedávno první cenu také na festivalech Brněnská šestnáctka a Černá věž v Českých Budějovicích. Byl už promítán v pražském Bio Oku, v brněnském kině Art, o projekci prý po úspěchu v Hollywoodu projevili zájem i zástupci amerického velvyslanectví v Praze.

Ministr kultury Daniel Herman udělil chlapci mimořádný grant. S náklady na cestu a organizací mu pomohli členové rodiny a zejména houslista Pavel Šporcl. Pro nadaného školáka byla účast na festivalu důležitou zkušeností. „Hollywood na mě neuvěřitelně zapůsobil. Je to nejlepší místo na planetě,” dodal Pavlík, který byl režisérem, scenáristou, kameramanem i střihačem svého filmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám