Hlavní obsah

Český rytec skla Tomáš Lesser získal francouzský Řád umění a literatury

Novinky, Stanislav Dvořák

Rytířem Řádu umění a literatury se stal v úterý v Paříži Čech Tomáš Lesser z karlovarské sklárny Moser. Lesser pracuje jako rytec skla.

Foto: Jan Zátorský

Tomáš Lesser

Článek

„Vysoké francouzské státní vyznamenání získal za svůj přínos tradici i rozvoji uměleckého řemesla. Spolu s ním řád získali zástupci významných institucí (Národní pařížská opera) a luxusních značek,“ uvedl PR konzultant Tomáš Hečko.

Tomáš Lesser, který se narodil roku 1975 v Ostrově nad Ohří, po studiu na Střední uměleckoprůmyslové škole v Kamenickém Šenově (1989–1993) hned nastoupil jako rytec v karlovarském Moseru a pracuje tam dodnes. Je mezinárodně uznáván pro svou pro figurální tvorbu a až sochařský cit pro detail.

Foto: Katarína Králová

Tomáš Lesser: Planoucí červen.

Lesser prezentoval svá díla v Rakousku, Itálii, Velké Británii, Číně, Hongkongu,

na Tchaj-wanu nebo v Japonsku.

Mezi jeho mistrovská díla patří např. rytá mísa Maria Theresia, rytá mísa Neptun nebo rytiny s motivy fauny. Řád získal mimo jiné i za své vlastní autorské

zpracování rytiny Páva na původní secesní vázu.

Foto: Katarína Králová

Tomáš Lesser: Páv.

Řád umění a literatury je francouzské státní vyznamenání udělované

od roku 1963 ve třech stupních: rytíř (Chevalier), důstojník (Officier) a nejvyšší komandér (Commandeur). Řády už získalo poměrně hodně Čechů, třeba Adolf Born, Hana Hegerová a Jiří Menzel (rytíř), Bohumil Hrabal (důstojník) nebo Václav Havel (komandér).

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám