Hlavní obsah

Český malíř uspěl v nejprestižnější soutěži portrétů na světě

Novinky, Tomáš Reiner

Malíř Jan Mikulka uspěl se svým obrazem Jakub v nejprestižnější soutěži portrétů na světě, kterou každoročně pořádá britská Národní galerie. Mikulka sice nezískal žádnou z hlavních cen, ale jeho dílo mezi více než dvěma tisíci přihlášenými skončilo v nejužším výběru pěti desítek nejzajímavějších prací. Ty od tohoto týdne Národní galerie v Londýně nabídne k zhlédnutí veřejnosti.

Foto: Novinky

Jan Mikulka

Článek

Mikulka je v pořadí třetím Čechem, který v soutěži uspěl. Všichni tři umělci jsou absolventi ateliéru klasické malby, kterou na Akademii výtvarných umění v Praze vede profesor Zdeněk Beran.

„Ten obraz jsem maloval čtyři měsíce,“ řekl Novinkám třicetiletý Jan Mikulka a doplnil, že režisér Jakub Wagner je jeho kamarád, s nímž se zná od dětství. Svůj obraz do soutěže v Británii přihlásil poprvé. „Trochu jsem si věřil, ale když jsem se dozvěděl, že letos bylo bezmála 2400 přihlášek, tak mě to uzemnilo,“ doplnil.

Při malování se snažil, aby portrét byl sugestivní. „Myslím, že tam hrálo roli to docela originální nasvícení seshora, je tam nasvícené jen čelo, nos. A také výběr modelu, že je to takové neučesané. Ta osoba působí výrazně, je to hodně výrazný obličej. Také jsem tam udělal velký barevný rozsah a využil silnou fotografickou neostrost, takže vlasy jsou neostré a o to víc vyniká tvář,“ popsal Mikulka.

Jan Mikulka je v pořadí třetím Čechem, který v Británii uspěl. V roce 2006 to byl Hynek Martinec, vloni Michal Ožibko. Všichni se učili malbě u profesora Berana na pražské akademii. „Věnují se hyperrealismu, který se v USA rozvinul už v 60. letech, ovšem u nás chyběl. Tento směr uplatňují důsledně,“ uvedl na adresu úspěchu svých žáků Beran.

Znovu rekordní počet příspěvků

Soutěž portrétů v londýnské Národní galerii se prezentuje jako nejprestižnější na světě. Klade si za cíl představit „mimořádné a inovativní práce, které v současnosti vytvářejí umělci všech věkových kategorií a národností."

Porota, v níž kromě galeristů, včetně ředitelky hostitelské portrétní galerie, zasedl i kritik předního listu The Guardian, letos vybírala čtveřici oceněných mezi rekordními 2372 díly zaslanými z celého světa. Ceny letos získali dva Britové, Turek a Nizozemec. Účast na výstavě vedle vítězů posvětila porota ještě 51 dalším umělcům.

Oblíbená a hojně navštěvovaná výstava v Londýně začíná ve čtvrtek a potrvá do poloviny září. Vstup je už tradičně zdarma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám