Hlavní obsah

Český lev za nejlepší scénář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Českého lva za nejlepší scénář byli nominováni Ivan Fíla, který natočil autorský film Král Zlodějů, stálý spolupracovník Jan Hřebejka Petr Jarchovský, který napsal autorský scénář k filmu Horem Pádem a scenáristé Mistrů Marek Najbrt, Robert Geisler, Benjamin Tuček.

Foto: Archiv GAUDE

Nezisková společnost GAUDE uspěla s projektem zaměřeným na instalaci z vyřazených jízdních kol a invalidního vozíku.

Článek

Ivan Fíla

Film: Král zlodějů

Úspěch Ivanu Fílovi (24.12.1956 Praha), který v roce 1977 emigroval do Německa, přinesl jeho celovečerní debut, psychologické drama Lea (1996), které uspělo na řadě festivalů, získalo Křišťálovou hvězdu za nejlepší film na 24. MFF v Bruselu v roce 1997 a bylo i nominováno na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší zahraniční film. Za svůj výkon v hlavní roli získala Českého lva Lenka Vlasáková.

Na svém druhém filmu Král zlodějů pracoval celých deset let, natáčel ho začal v roce 2000 a dokončil až v roce 2003. Snímek byl navržen i do soutěže na Oscara za Slovenskou republiku, ale nebyl vybrán.

Ivan Fíla, který vystudoval film v Kolíně nad Rýnem natočil na patnáct celovečerních dokumentárních filmů a pohled dokumentaristy se objevuje i v Králi zlodějů.

Tuzemští diváci se s jeho tvorbou mohli poprvé seznámil až po listopadu 1989. V sekci Exilová tvorba na MFF v Karlových Varech byl v roce 1990 uveden jeho celovečerní dokument Kroky v Labyrintu (1990). Režijně a scenáristicky se podílel také na šestidílném seriálu televize ZDF Vzestup a pád Adolfa Hitlera (Hitler - eine Bilanz 1995).

Petr Jarchovský

Film: Horem pádem

Scenárista Petr Jarchovský (1966) je stálým spolupracovníkem režiséra Jan Hřebejka. Společně jsou podepsáni už pod úspěšnými filmy Šakalí léta (1993), Pelíšky (1999), Pupendo (2003) a Musíme si pomáhat (2000). Zatímco první tři vznikly na motivy knih Petra Šabacha, scénáře k filmům Musíme si pomáhat a Horem Pádem jsou autorské. První k filmu, který byl nominován na Oscara a dostal pět Českých lvů, se dokonce dočkal knižní podoby.

Petr Jarchovský je podepsán i ke scénářům k oběma celovečerním filmům Ondřeje Trojana. Želary na motivy knihy Jozova Hanule byly dokonce nominovány na Oscara. K Trojanově celovečernímu debutu Pějme píseň dohola napsal Jarchosvký scénář společně s Janem Hřebejkem.

Petr Jarchovský napsal též scénáře k dosud nerealizovaným celovečerním filmům Zbabělci na motivy stejnojmenného románu Josefa Škvoreckého a Obsluhoval jsem anglického krále podle stejnojmenné knihy Bohumila Hrabala. V současné době píše Petr Jarchovský pro Jana Hřebejka původní scénář k celovečernímu filmu ze současnosti Kráska v nesnázích.

Marek Najbrt, Robert Geisler, Benjamin Tuček

Film: Mistři

Pod celovečerním debutem Marka Najbrta (1969) Mistři jsou podepsáni tři scenáristé. Režisér na nich spolupracoval s vystudovaným Robertem Geislerem (1969, Berouně) a Benjaminem Tučkem(1972 v Brně). S prvním Marek Najbrt pracoval na multimediálních projektech, z nichž nejznámější tři byly uvedeny v divadle Archa. Na rekonstrukci událostí ze 17. listopadu 1989 nazvanou Balkóny (1994) navázala o rok později hra Druhý výstřel a v roce 1997 Sedm splněných snů.

Spolu jsou podepsáni i pod projekty Výstřel, barva na mechu (1994) a S Benjaminem Tučkem, který v roce 2001 natočil podle vlastního scénáře celovečerní debut Děvčátko, se Najbrt sešel při práci na čtyřdílném televizním cyklu 2001 - Kinetická encyklopedie všehomíra (2000). Všichni tři společně pracovali i na Biovideu. Bejamin Tuček také natočil i dokumenty Báječný muž na létajícím stroji (1997) a film o filmu Návrat idiota (Česká televize, 1999). Při jeho natáčení pracoval jako asistent režiséra Saši Gedeona.

Reklama

Výběr článků

Načítám