Hlavní obsah

Český lev nově. Ocení animované, krátké a internetové filmy

Novinky, Stanislav Dvořák

Řadu změn chystá Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) na rok 2021. Cenu si v březnu odnesou také autoři animovaných a krátkých filmů a internetové tvorby.

Foto: Anna Pleslová

Český lev

Článek

Změny nastanou i v oblasti televize. Tvůrci televizních filmů, minisérií a seriálů tak mohou být oceněni i v kategoriích nejlepší herecký výkon v hlavní a vedlejší roli, zvuk, střih, kamera, hudba atd. Ty byly doposud určené jen celovečerním filmům. Nově se ceny otevírají i pro díla distribuovaná prostřednictvím internetu.

„Nové kategorie i rozšíření tvůrčích kategorií lépe pokrývá aktuální vývoj v audiovizuálním světě a širokou škálu současné tvorby. Na poli animovaného i krátkého filmu vznikají kvalitní díla, která v minulosti jednotlivým kategoriím nevyhovovala. Pozornost veřejnosti i Českých lvů si však zaslouží. Stejně tak tuto tvorbu podporuje i Státní fond kinematografie,“ řekl prezident ČFTA Ivo Mathé.

Vzpomínky na FAMU. Srbský režisér popsal Prahu 60. let

Kultura

Do kategorií animovaného a krátkého filmu stejně jako u televizní tvorby přihlašují svá díla producenti do 31. října. Nový statut výročních cen ČFTA je k dispozici na www.ceskylev.cz.

Český lev se uděluje od roku 1993. O cenách rozhoduje akademie, která ale není akademií profesionálních filmových kritiků. Existují také samostatné Ceny české filmové kritiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám