Hlavní obsah

Český film Alois Nebel získal "evropského Oscara"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valetta
Aktualizováno

Český snímek Alois Nebel se stal nejlepším evropským animovaným filmem roku. Evropskou filmovou cenu získal v sobotu na Maltě.

Článek

"Máme z toho obrovskou radost. Já jsem hlavně rád, že se ukázalo, že tomu filmu v zahraničí skutečně rozumí, když to dostalo tu cenu," řekl k vítězství scénárista Jaroslav Rudiš.

Černobílý film režiséra Tomáše Luňáka, který vznikl kombinací hraného a kresleného filmu, metodou rotoskopie, vypráví příběh o odplatě i lidské solidaritě v sudetských Jeseníkách. Hrdinou původně komiksového příběhu scénáristů Rudiše a Jaromíra Švejdíka je výpravčí Nebel, tichý samotář, jehož prostřednictvím se socialistická přítomnost střetává s minulostí obývanou Němci, které Češi po válce vyhnali.

Film doprovází originální hudba včetně hitu Půlnoční nazpívaného Václavem Neckářem.

Hlavní roli ztvárnil herec a režisér Miroslav Krobot, v těch vedlejších účinkovali kromě jiných Karel Roden a Tereza Voříšková.

Cenu dosud získali jen Forman a Třeštíková

O titul nejlepšího animovaného celovečerního filmu Evropy usiloval Alois Nebel v konkurenci španělského snímku Vrásky z prostředí domova důchodců a britského dětského filmu Piráti!.

Ocenění je považováno za "evropského Oscara" a dosud na něj dosáhli jen dva čeští tvůrci. Miloš Forman si v roce 1997 odnesl za film Lid versus Larry Flynt ocenění udělované Evropanům, kteří prorazili ve světové kinematografii. Režisérka Helena Třeštíková pak v roce 2008 zvítězila v kategorii dokumentárních filmů se svým snímkem René.

Evropské filmové ceny se udělují v 17 kategoriích včetně hlavní určené pro nejlepší evropský film. Tu získal favorit 25. ročníku "evropských Oscarů", snímek Láska 70letého Rakušana Hanekeho, který byl za tento film vyhlášen nejlepším evropským režisérem. Cenu pro nejlepšího evropského herce a herečku získali Francouzi Jean-Louis Trintignant a Emmanuelle Rivová, rovněž z Hanekeho snímku Láska. Ten už letos obdržel Zlatou palmu v Cannes.

Před třemi lety dostalo Evropskou filmovou cenu pro nejlepší film jiné Hanekeho dílo, Bílá stuha.

Anketa

Líbí se vám film Alois Nebel?
Ano
21,4 %
Ne
10 %
Dosud jsem film neviděl/a
68,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11244 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám