Hlavní obsah

Českou filharmonii povede po Darjaninovi bývalý šéf ČRo Kasík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr kultury Václav Riedlbauch jmenoval do čela České filharmonie dočasně Václava Kasíka. Ten byl nedávno odvolán z místa ředitele Českého rozhlasu.

Foto: Petr Horník, Právo

Odvolaný ředitel Václav Kasík.

Článek

Kasík má nahradit odvolaného Vladimíra Darjanina. Ten předhazoval ministru Riedlbauchovi zastaralé komunistické myšlení a chyby v účetnictví.

Riedlbauch zase tvrdí, že Darjanin se snaží představit jako mučedník a oběť nějakého zlovolného spiknutí. Vyčítá mu nevděčnost a ohledně účetnictví uvedl pro Právo, že jeho "nicotná zjištění se vůbec nepotkávající s hospodařením příspěvkových organizací".

Evidentně prý neporozuměl chodu a hospodaření příspěvkové sféry a plete si ji s privátními společnostmi. Kontrola NKÚ neshledala závažnější pochybení.

Václav Kasík je bývalým muzikantem a hudebním redaktorem. Hrál např. s Country beatem Jiřího Brabce, s Evou Pilarovou či Hanou Zagorovou. V Československém rozhlase externě působil už od 80. let,

V červenci 1999 se stal generálním ředitelem Českého rozhlasu, ve funkci byl potvrzen v květnu 2005 a loni v červenci jej Rada ČRo z funkce odvolala. Od podzimu loňského roku byl poradcem pražského primátora Pavla Béma, letos na jaře byl pověřen řízením magistrátního odboru public relations.

Václav Kasík

Narodil se  9. srpna 1947 v Chodově na Karlovarsku, absolvoval přesnou mechaniku a optiku na Fakultě strojní ČVUT, v oboru ale působil jen krátce, později nedokončil studium sociologie na Filozofické fakultě UK. Působil jako klávesista skupiny Country beat Jiřího Brabce, později byl vedoucím orchestru, který doprovázel například Evu Pilarovou či Hanu Zagorovou; od začátku 80. let externě působil jako hudební redaktor v Československém rozhlase, od konce 80. let pracoval jako manažer, začátkem 90. let podnikal; v letech 1993 až 1999 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Rádia Alfa, v červenci 1999 se stal generálním ředitelem Českého rozhlasu, ve funkci byl potvrzen v květnu 2005. V červenci 2009 byl odvolán.

Reklama

Výběr článků

Načítám