Hlavní obsah

Českou architekturu představuje v Berlíně projekt ArchiCzech

Právo, Kateřina Farná, Berlín

Návštěvníci i obyvatelé Berlína, německé metropole, která se nezadržitelně rozpíná do šířky a roste do výšky, mají do 7. května jedinečnou možnost seznámit se s výraznou tvorbou českých architektů a vývojem naší architektury po roce 1990.

Článek

Ekologické stavby, nerealizované návrhy manželů Machoninových, konfrontaci současné pražské a berlínské architektury či portréty významných českých tvůrců představuje pět expozic v rámci projektu ArchiCzech, a to ve třech reprezentativních prostorách: v budově Velvyslanectví ČR, v Německém centru architektury (DAZ) a v Českém centru. Vstup je zdarma.

„Často se nám daří dostat do Berlína zajímavé výstavy, ale jsou to vždy jednotlivosti. Tahle výstava je výjimečná v celistvém pohledu na českou architekturu. Snažili jsme se, aby se návštěvníci dozvěděli něco víc o vývoji v české architektuře za posledních dvacet let,“ řekl Právu ředitel ČC v Berlíně Martin Krafl.

Vize, konfrontace i retrospektiva

V Českém centru se představuje Zelená architektura CZ, kterou připravila pražská Galerie Jaroslava Fragnera. Věnuje se ekologii a asi padesátce „zelených“ staveb a pasivních domů.

Zážitek nabízí kontroverzní budova Velvyslanectví České republiky, která je – s nadsázkou řečeno – pomníkem československého stavitelství 70. let.

Ekologický dům v Michalovicích u Mladé Boleslavi od architekta Petra Suska.

FOTO: Ester Havlová

Retrospektivu zde má manželská dvojice, autoři této nepřehlédnutelné stavby, Věra a Vladimír Machoninovi. „Patřili k silné generaci, která se mezi českými architekty začala formovat v průběhu 50. let a pak vykvetla do neuvěřitelných kvalit především v letech šedesátých. Machoninovi vytvořili spoustu projektů, které pak bohužel nebyly realizovány,“ uvedla kurátorka Radomíra Sedláková. A právě na znovuvzkříšení nepostavených projektů kladli kurátoři největší důraz.

New Face of Prague ukazuje měnící se moderní Prahu

Machoninovi jsou podepsáni mj. u OD Kotva, bývalého Domu bytové kultury v Praze nebo hotelu Thermal v Karlových Varech. Podle Sedlákové byl jejich rukopis razantní, suverénní, vždycky vycházející z dokonalé znalosti a zvládnutí materiálu, technologie a konstrukce. „Oba dva vycházeli z toho, že je architektura nejen výtvarný obor, ale potřebuje v sobě mít i technickou logičnost,“ doplnila s tím, že budova sama se tak stává výstavním předmětem.

V přízemí ambasády se ještě rozprostírá projekt New Face of Prague, exkurze do aktuálního architektonického dění v české metropoli, a to prostřednictvím padesáti realizací. Ty ukazují měnící se tvář moderní Prahy: administrativní budovy (Tančící dům, BB Centrum), industriální (Palác Langhans, Corso Karlín), kulturní (Národní technická knihovna, DOX – Centrum pro současné umění), veřejné (Nová Brumlovka, fotbalový stadión Slavie), dále obytné domy, interiéry, hotely nebo vize.

Stromové příbytky v lesním městě i plovoucí „lázně“

Další výstavní blok, Intercity Berlín–Praha a Generace+, obsadil Německé centrum architektury. Pátý díl cyklu Intercity Berlín–Praha, jenž každý rok představuje tvorbu osmi mladých pražských umělců a jejich dialog s berlínskými kolegy, tentokrát patří architektuře.

A práce českých studií, jako A 69, HŠH, OK Plan nebo 4 A, i vize německých autorů jsou vskutku výjimečné: stromové příbytky v lesním městě, soubor plovoucích „lázní“, hotel Metropol v Praze nebo nadčasově řešený bar ateliéru Robertneun tm.

Lesní město podle ateliéru raumlabor.

FOTO: raumlabor

„Je to autentická skládačka názorů,“ přiblížila spolukurátorka Zuzana Bodnárová sekci Generace +, v rámci níž jsou vystaveny na desítkách panelů profily a práce zástupců tří generací špičkových českých architektů.

Festival ArchiCzech je součástí doprovodného programu českého předsednictví v EU. Nabídne také doprovodný program: kupř. vzpomínkového večera na Jana Kaplického se 29. 4. v DAZ zúčastní Eva Jiřičná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám