Hlavní obsah

Česko bude na Eurovision Song Contest zastupovat Gabriela Gunčíková

V květnu ve Stockholmu proběhne jednašedesátý ročník mezinárodní soutěže Eurovision Song Contest, na kterém bude Českou republiku zastupovat Gabriela Gunčíková s písní I Stand.

Gabriela GunčíkováVideo: Česká televize

 
Článek

„Z více než čtyřiceti skladeb se do užšího výběru dostaly tři skladby – dvě české a jedna od zahraničních autorů, I Stand, která nakonec ve výběru zvítězila. Jako interpreta jsme zvolili zpěvačku, která má za sebou velkou zkušenost ze zahraničí a především disponuje úžasným hlasovým rozsahem. Gabriela Gunčíková společně s autory hudby dokázala píseň ještě zdokonalit a svým profesionálním přístupem nás přesvědčila, že je tou správnou volbou pro tuto výjimečnou příležitost. Věřím, že nejen Gabriela, ale i celý tvůrčí a realizační tým udělá maximum pro důstojnou reprezentaci České televize a České republiky,“ řekl Jan Potměšil, pověřený kreativní producent Eurovision Song Contest.

Gabrielu Gunčíkovou vybrala pětičlenná porota spolu s Českou televizí. V té letos zasedli hudební skladatel a producent Jan Maxián, hudební publicisté Honza Dědek a Jaroslav Špulák, zpěvák a hudebník Michael Kocáb a skladatel a účastník minulého ročníku soutěže Eurovize Václav Noid Bárta, který k výběru uvedl: „Zpěv Gabriely je impozantní. Píseň zní tak nějak ‚osudově‘ a to je skvělé, taktéž chválím zvukovou stránku. Držím jí palce.“

„Pro mě je to především velká čest. Tato soutěž má skvělou historii a je to jediný projekt na světě takového rozměru, který se zaměřuje na hudební klání zemí celé Evropy. Je to jako evropský pohár ve sportovních soutěžích, ale tady se jedná o nejlepší píseň a její prezentaci,“ dodala ke své účasti Gunčíková.

Foto: Česká televize

Gabriela Gunčíková

Reprezentant České republiky si na základě rozlosování zazpívá v prvním semifinále, které proběhne 10. května. Konkurovat mu bude Arménie, Ázerbajdžán, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Estonsko, Finsko, Chorvatsko, Island, Kypr, Maďarsko, Malta, Moldávie, Nizozemí, Rakousko, Rusko, Řecko a San Marino.

Letošní ročník Eurovision Song Contest 2016 se již potřetí v historii koná ve Stockholmu.

Semifinálová kola diváci uvidí v přímém přenosu 10. a 12. května na obrazovkách ČT2, finále odvysílá ČT1 14. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám