Hlavní obsah

České umění se po vstupu do EU lépe prodává

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští obchodníci s výtvarným uměním jsou se vstupem České republiky do Evropské unie velmi spokojeni. "Po prvním květnu se značně ulehčil a zjednodušil náš vývoz i dovoz uměleckých děl v rámci Evropské unie," říká galerista Jiří Švestka.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Zleva Tomáš Gregůrek, šéfdirigent Vojtěch Spurný, ředitel FBM Josef Němý a dramaturgyně Jindřiška Keferová.

Článek

"Dříve jsme museli hned na hranicích zaplatit DPH, což představovalo skoro pětinu hodnoty díla. Pro obchodníky šlo o neuvěřitelně velké břemeno. Nyní se u nás DPH ve výši 19 procent platí až tehdy, když se obraz nebo socha skutečně prodá," vysvětluje současný stav galerista. 

Podle Švestkových informací je také mnohem snazší i dovoz a vývoz výtvarného umění do USA, Asie i Ruska, kde se při celním odbavení neplatí clo, ale pouze daň ve výši pěti procent z ceny výtvarného díla.

Současnou bezproblémovou výměnu uměleckých pokladů si pochvaluje i galerista Miro Smolák, který v Praze pravidelně nabízí k prodeji mistrovská díla Picassa, Chagalla nebo Warhola ze zahraničních sbírek, zejména z Paříže a Berlína.

"Právě teď v Galerii Miro na Strahově představujeme unikátní kolekci děl Goyi a Dalího zapůjčenou ze soukromého muzea v Německu. Dříve by se musela obstarávat nejrůznější povolení. Nyní jsme během jediného dne převzali v Bambergu všechny originály - dopoledne uzavřeli pojistku proti jejich krádeži a poškození a už odpoledne byla bez průtahů cenná díla v Praze. Vše se dá vyřídit během krátké chvíle," řekl Smolák.

Podle Smoláka se otevírají i možnosti pro větší výměny výstav uměleckých děl v rámci muzeí a galerií Evropské unie. Řada sběratelů ze Švýcarska, Francie i Německa navíc zjistila, že pokud vlastní dílo některého českého surrealisty nebo kubisty, pak ho v Čechách prodají výhodněji než u sebe doma.

"Vstup Česka do Unie jim dává i pocit bezpečí," tvrdí Švestka: "Mají k nám nyní mnohem větší důvěru. Mají pocit, že když tady kupují nebo prodávají obraz a nastanou nějaké nepředvídatelné potíže, pak se bez problémů právní cestou domohou zpět svého majetku."

Podle Švestky, jehož galerie obchoduje na všech renomovaných veletrzích v Evropě a USA, vstup do Unie přinesl i větší respekt pro české umění. "Naše výtvarníky už prostě berou jako svoje," podotkl galerista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám