Hlavní obsah

České sklo ukáže v Benátkách svou cestu

Právo, jan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jich deset, ve věku od osmadvaceti do osmašedesáti let, mají za sebou různé osobní i profesní zkušenosti. Všichni se ale ve své tvorbě věnují sklu. To nejlepší, co nabízí české sklo, si budou moct od 4. září do 2. října prohlédnout návštěvníci výstavy s názvem Czech Glass. Quo vadis?! (České sklo. Kam kráčíš?!) v italských Benátkách. Přípravy na ni právě vrcholí.

Foto: Gabriel Urbánek

Jaroslav Róna – Gladiátorova přilba

Článek

„Jde výhradně o žijící autory, kteří dnes aktivně tvoří. Výstava tak bude reprezentativní ukázkou umělecké tvorby ve skle v 21. století u nás,“ řekl Ondřej Škarka ze společnosti Art Lines, která celou akci organizuje, s tím, že česká prezentace bude součástí 5. ročníku mezinárodního festivalu skla The Venice Glass Week.

Foto: ART Lines

Martin Janecký – Starman I. a Starman II.

Podle kurátorky projektu Márie Gálové latinský název expozice funguje ve dvou rovinách: „Doslovně, i jako řečnická otázka. Je jakýmsi zamyšlením nad tím, jakými cestami se česká ateliérová tvorba ve skle v posledních letech ubírá. Napoví, kam současné české autorské sklo za téměř 60 let po svém fenomenálním úspěchu na EXPO 58 v Bruselu došlo,“ připomíná Gálová.

Své artefakty budou mít na výstavě skláři: Vladimíra Klumpar (1954), Zdeněk Lhotský (1956), Jaroslav Róna (1957), Michal Macků (1963), Petr Stanický (1975), Klára Horáčková (1980), Martin Janecký (1980), Michaela Spružinová (1983), Luba Bakičová (1985), Tomáš Krejčí (1994).

Foto: František Nikl

Zdeněk Lhotský – Reliéf

I u zkušenějších autorů byl při výběru konkrétních artefaktů kladen důraz na nové formy a výrazy. Ať už jde o sochaře, malíře a performera Jaroslava Rónu nebo Zdeňka Lhotského, malíře, sochaře a technologa. Oba jsou totiž původním zaměřením vystudovaní sklářští výtvarníci. Společně s třetí vystavující, Vladimírou Klumpar, byli žáky legendárního Stanislava Libenského.

Foto: Lukáš Procházka

Tomáš Krejčí - Pillow object

Foto: Filip Švácha

Luba Bakičová - Under Way

Foto: Gabriel Urbánek

Klára Horáčková - Bílý věnec

Díla byla vybrána i podle toho, zda se dokáží v Benátkách sžít s velmi specifickým prostorem industriálního charakteru. Výstavní galerie se totiž nachází na ostrově Guidecca, jenž býval v minulosti částí Laguny Veneta vyhrazenou pro mlýny, pivovary, dílny, fabriky a doky. Dnes prochází zásadní urbanistickou změnou. Přítomnost přímého přirozeného světla podzimních Benátek má dílům dodat další rozměr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám